Domowa masa marcepanowa, czyli przepis na mój ulubiony marcepan. Pachnący, delikatny i plastyczny. Kupny również zjem, ale nie ma to jak własnej roboty :) Polecam do ciast, dekoracji i cukierków. Smacznego!
Domowa masa marcepanowa
Składniki:
- 300 g migdałów (najlepiej bez skórek)
- 250 g cukru pudru
- 30 ml wody
- 0,5 łyżeczki olejku migdałowego
Przygotowanie:
Migdały zmiel w blenderze, aż do uzyskania lekko klejącej masy, bez wyczuwalnych grudek. Masę przełóż na stolnicę, posyp cukrem pudrem, następnie zrób wgłębienie w które wlej wodę oraz olejek migdałowy. Następnie, całość zagnieć na gładką, jednolitą masę – powinna być plastyczna, jeśli jest zbyt sucha dodaj odrobinę wody. Z masy uformuj wałek, następnie owiń folią spożywczą. Marcepan przechowuj w lodówce.
a można to zrobić z mączki migdałowej ?
a można to zrobić z mączki migdałowej ?