Truskawkowy jogurt z płatkami dobry na śniadanie, deser po obiedzie i lekką kolację. Trzy najważniejsze składniki: truskawki, jogurt (kefir) oraz ulubione płatki i wyśmienity deser gotowy. Oczywiście poza sezonem truskawkowym możecie dodać pysznych malin, jagód czy innych ulubionych owoców. Smacznego!
Dla spragnionych i z lekkim głodem polecam również orzeźwiający kefir brzoskwiniowy z melisą oraz zdrowy i sycący koktajl czekoladowy ze słonecznikiem.
Truskawkowy jogurt z płatkami
Składniki:
- 250 g truskawek
- 1 kubek jogurtu naturalnego
- cukier z wanilią do smaku
- płatki żytnie (lub inne ulubione)
- listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Truskawki umyj, następnie zmiksuj w blenderze – możesz dosłodzić, jeśli truskawki są zbyt kwaśne. Kilka łyżek jogurtu umieść w wysokiej szklance (możesz również dosłodzić), następnie posyp płatkami żytnimi i polej delikatnie zmiksowanymi truskawkami. Czynność powtórz, udekoruj listkami mięty.