Miało być drożdżowe wyszło biszkoptowe, no ale tak czasami bywa. Ciasto za sprawą cukru trzcinowego ma smak podpalany. Chyba wyszło dobre, bo zanim wpisałam przepis i zgrałam zdjęcia z aparatu w magiczny sposób połowa ciasta zniknęła. To chyba przez ten zapach unoszący się w całym mieszkaniu.
Składniki:
– 300 g śliwek węgierek
– 150 g mąki pszennej
– 80 g cukru trzcinowego drobnego
– 4 jajka
– 1 łyżka soku z limonki
– garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
Śliwki umyć, wydrylować, przekroić na ćwiartki. Dno blaszki o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie delikatnie mieszając dodawać po łyżce mąki. Na końcu dodać sok z limonki i dokładnie wymieszać.
Ciasto przelać do blaszki, ułożyć śliwki (skórkami do dołu).
Piec przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Kilka minut przed końcem pieczenia posypać płatkami migdałowymi.
Takie prawdziwe niedzielne ciasto. Jak z dzieciństwa :)
Oj śliweczki zaczynają się panoszyć w naszych kuchniach. Ale takie ich prawo w jesieni.
A mnie sie teskni za widokiem takich wielkich, 20kg chyba, skrzyn z warzywami! I owocami… I sliwkami… Na targu! Te sterylne 125g, 250g i 400g pudeleczka mnie wykanczaja! :)
Pozdrowienia!
typowo na rodzinne spotkanie w niedzielne popołudnie ;]
takie domowe, słodkie i pełne owoców. niebanalne, chociaż tak znane i łatwe. bardzo efektowne ;]
Takie prawdziwe niedzielne ciasto. Jak z dzieciństwa :)
Oj śliweczki zaczynają się panoszyć w naszych kuchniach. Ale takie ich prawo w jesieni.
A mnie sie teskni za widokiem takich wielkich, 20kg chyba, skrzyn z warzywami! I owocami… I sliwkami… Na targu! Te sterylne 125g, 250g i 400g pudeleczka mnie wykanczaja! :)
Pozdrowienia!
dziękuję za miłe słowa, ja dodam jeszcze że dziś ubiłam śmietankę 30% na słodko o dodałam do ciasta jako dodatek – pycha, polecam
typowo na rodzinne spotkanie w niedzielne popołudnie ;]
takie domowe, słodkie i pełne owoców. niebanalne, chociaż tak znane i łatwe. bardzo efektowne ;]
z pewoscia musiało być bardzo smaczne skoro tak szybko znika :)
dziękuję za miłe słowa, ja dodam jeszcze że dziś ubiłam śmietankę 30% na słodko o dodałam do ciasta jako dodatek – pycha, polecam
najsmaczniejsze :)
z pewoscia musiało być bardzo smaczne skoro tak szybko znika :)
chętnie bym spróbowała !
najsmaczniejsze :)
chętnie bym spróbowała !