Ptysie z bitą śmietaną

Ptysie z bitą śmietaną

Dziś prezentuję przepis na ptysie z bitą śmietaną, lekkie, delikatne i puszyste. W sam raz na słodka przekąskę w ciągu tygodnia, a także na uroczyste przyjęcie :) Ptysie polecam podać z nadzieniem z bitej śmietany albo z kremem budyniowym. Smacznego!

Ptysie z bitą śmietaną

Ptysie z bitą śmietaną

Składniki:

Ciasto:

  • 250 ml wody (1 szklanka)
  • 100 g masła
  • 170 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • ok. 400 ml śmietanki 30-36%
  • 3-4 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • pół łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego

Ptysie

Przygotowanie:

Ciasto: W garnku zagotuj wodę z masłem. Do gotującej wody dodaj szczyptę sol oraz mąkę, cały czas energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Gdy masa zacznie odchodzić od ścianek garnka, ciasto jest gotowe. Odstaw do ostygnięcia.
Ostudzone ciasto zmiksuj z jajkami, na gładka jednolitą masę. Masę przełóż do szprycy albo worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki. Następnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj okrągłe porcje ciasta – zachowaj odstępy, ponieważ ciasto dość mocno rośnie. Ptysie piecz w piekarnik rozgrzanym do 200°C przez 20-30 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Po upieczeniu ptysie wystudź, następnie przekrój wzdłuż.
Ptysie nadziewaj bitą śmietaną lub inną ulubiona masą.

Nadzienie: Śmietankę ubij z cukrem pudrem i ekstraktem na sztywną masę, następnie przełóż ją do rękawa cukierniczego, udekoruj przekrojone ptysie, na wierzch połóż górną część ciastka. Posypać cukrem pudrem.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*