Placuszki jaglane, pyszne, lekki i puszyste. Polecam podjadać je podczas smażenia, w innym przypadku, znikną z talerza, zanim odejdziecie od patelni ;) Placuszki z kaszą jaglaną polecam podać z owocami, bita śmietana albo gałką lodów śmietankowych. Smacznego!
Placuszki jaglane
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 2 jajka
- 170 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 250 ml mleka
- 1 łyżka domowego cukru z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- brzoskwinie (lub inne owoce)
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj według opisu na opakowaniu. Ostudź. Dodaj jajka i cukier z prawdziwą wanilią – zmiksuj, aż do połączenia składników. Następnie dodawaj na przemian mleko oraz obie mąki wymieszane z solą oraz proszkiem do pieczenia.
Na patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia, następnie smaż na niej placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawaj oprószone cukrem pudrem oraz ze słodkimi owocami.
pyszne!:)
pyszne!:)