Zupa krem z pomidorów to chyba jedna z moich ulubionych zup, a moich dzieci to już na pewno :) Najlepsza jest taka z pieczonych warzyw i pomidorów, jednak w porze zimowej ratuję się pomidorami z puszki, które są również smaczne i zawsze mam je w zapasie. Zupę najczęściej podaję z makaronem, ale można zastąpić go ryżem, a nawet groszkiem ptysiowym. Smacznego!
Zupa krem z pomidorów
Składniki:
- 1,5 l bulionu drobiowego (albo warzywnego)
- 2 puszki pomidorów pokrojonych w kawałki
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera
- 2 łyżki śmietany 18% albo serka mascarpone
- do smaku: sól, pieprz, cukier, bazylia, oregano
- łyżka oliwy
oraz:
- makaron Malma (np. spaghetti)
Przygotowanie:
W garnku zagotuj bulion razem z pokrojoną w talarki marchewką, pietruszką i selerem. W tym czasie w drugim garnku rozgrzej oliwę, dodaj pomidory z puszki razem z zalewą, dopraw solą, pieprzem, i ziołami. Smaż na dużym ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając pomidory. Do pomidorów przełóż warzywa z bulionu i całość zmiksuj na gładką masę. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz bulion, wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilkanaście minut. W razie potrzeby dodaj zupę przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz ziołami. Zupę można zabielić zahartowaną kwaśną śmietanę lub serek mascarpone.
Zupę krem podawaj z makaronem, ryżem lub grzankami.