Przygotowałam przepis na lody kajmakowe (lody z dulce de leche), które zrobicie nawet bez maszyny do lodów – ja skorzystałam z maszyny :) Nie trzeba nikogo przekonywać, że domowe lody są najzdrowsze i najsmaczniejsze, tak samo jest z tymi kremowymi i puszystymi lodami z masa kajmakową. Polecam nie tylko w letnie upalne dni, ale także jako dodatek do jesiennych ciast podawanych na ciepło :) Smacznego!
Lody kajmakowe
Składniki:
- 1/2 puszki masy kajmakowej (ok. 220 g)
- 200 ml mleka 3,2%
- 400 g gęstej śmietanki 36%
Przygotowanie:
Kajmak przełóż do garnka (odłóż 3-4 łyżki), zalej mlekiem i zacznij podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż oba składniki się połączą – uważaj, aby masy nie zagotować. Następnie masę dobrze wystudź – najlepiej wstaw do lodówki na kilka godzin.
Zimną śmietankę dokładnie wymieszaj ze schłodzoną masą kajmakową. Tak przygotowaną masę przelej do maszynki do robienia lodów. W dalszej kolejności postępuj według instrukcji producenta. Pod koniec kręcenia lodów dodaj wcześniej odłożoną masę kajmakową i delikatnie wymieszaj, tak, aby powstały smugi kajmaku. Masę przełóż do plastikowego pojemnika z pokrywką. Wstaw do zamrażalnika na około trzy godziny.
Lody kajmakowe możesz przygotować również bez maszynki do lodów. Przygotuj masę kajmakową według wcześniejszego opisu, przelej do pojemnika plastikowego z pokrywką i wstaw do zamrażalnika na kilkanaście godzin. Pamiętaj, aby co godzinę masę dokładnie wymieszać.
Kajmakowe, mmm…
Wypada mi robić nowe lody w październiku…? W taki deszcz…? ;)
Kajmakowe, mmm…
Wypada mi robić nowe lody w październiku…? W taki deszcz…? ;)