Pulpeciki z łososia w pomidorach zamiast zwykłych tradycyjnych pulpetów zasmakują nie tylko fanom mięsa. Kotleciki z łososia polecam podawać z sosem z pomidorów. Smakują również bez dodatków, jako przekąska na podwieczorek. Smacznego!
Pulpeciki z łososia w pomidorach
Składniki:
- makaron spaghetti Malma
- ? pęczka posiekanej natki pietruszki
Pulpeciki z łososia:
- 400 g łososia
- 1 szklanka gotowanej kaszy kuskus
- 1 jajko
- garść posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Sos pomidorowy
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- po 1/2 łyżeczki suszonego oregano i bazylii
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Sos pomidorowy: W garnku rozgrzej oliwę, następnie na rozgrzanym tłuszczu podsmaż obraną i posiekaną cebulę oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Dodaj pomidory oraz suszone zioła. Całość zagotuj, następnie zmniejsz temperaturę i duś pod przykryciem przez 10-15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodatkowo, sos można zmiksować, wtedy będzie miał gładką konsystencję.
Pulpeciki z łososia: W trakcie, gdy sos się gotuje drobno posiekaj łososia, kaszę kuskus zalej wrzącą, osoloną wodą, przykryj pokrywką i odstaw na około 5 minut, aby kasz napęczniała. Posiekanego łososia przełóż do dużej miski, dodaj przestudzoną kaszę kuskus, przepraw solą, pieprzem, dodaj jajko oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj małe kuleczki. Na patelni rozgrzej oliwę, następnie smaż na nim kotleciki, aż nabiorą złotego koloru.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Kotleciki polej sosem pomidorowym, ułóż kotleciki i posyp posiekaną natką pietruszki.
Prezentują się bardzo ładnie! robię czasem podobne ale nigdy jeszcze nie dodawałam kuskusu, trzeba będzie spróbować :)