Deser mandarynkowy

Coś by się zjadło słodkiego, taka myśl zaświtała mi w głowie.
Tak krążyłam po kuchni w poszukiwaniu czegoś słodkiego i na nic nie mogłam trafić. Zajrzałam do lodówki – jest śmietanka. Rzut okiem na koszyk z owocami – 2 mandarynki leżą i czekają na zbawienie.
Długo się nie zastanawiałam co mam robić. Śmietanka do miseczki, mikser na wysokie obroty, mandarynki już pokrojone i deser gotowy.
Tak się tyko zastanawiam, co mi szybciej poszło – przygotowanie czy zjedzenie deseru. Wiem jedno, było pyszne.

Deser mandarynkowy

Składniki:
– 150 ml śmietanki 30%
– 2 mandarynki
– 10 ml ajerkoniaku
– 10 ml miodu
[:Listonic]

Przygotowanie:
Mandarynki obrać ze skórek, podzielić na cząstki i rozdrobnić na mniejsze kawałki. Dodać łyżkę miodu, wymieszać i schłodzić przez około 20 minut.


Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać miód i ajerkoniak. Delikatnie wymieszać.
Do pucharków włożyć śmietankę, następnie mandarynki i udekorować pozostałą śmietaną. Polać ajerkoniakiem.

Podawać dobrze schłodzone.

6 komentarzy

  1. ale pyszne ..i ten ajerkoniak w srodku…ale bajka nie deser!!

  2. ale pyszne ..i ten ajerkoniak w srodku…ale bajka nie deser!!

  3. take proste a jakie efektowne ;-)

  4. take proste a jakie efektowne ;-)

  5. Ten ajerkoniak widzę przemawia nie tylko do mnie :)

  6. Ten ajerkoniak widzę przemawia nie tylko do mnie :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*