Taki tort z kremem mascarpone przygotowałam na swoje urodziny. Od tej daty minęło troszkę czasu, ale jak to mówią – lepiej późno niż wcale :) bo tort jest warty polecenia. Ten tort jest idealny na każdą okazję, a zamiast truskawek polecam również inne owoce, na przykład maliny czy jeżyny. Smacznego!
Tort z kremem mascarpone
Składniki (tort o średnicy 18 cm):
Ciasto:
- 5 średnich jajek (białka i żółtka oddzielnie
- 120 g maki pszennej
- 120 g cukru pudru
- szczypta soli
Krem mascarpone:
- 150 g śmietanki 30 %
- 300 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru do smaku
Nasączenie:
- 100 ml wody
- sok z 1/2 cytryny
- 2-3 łyżeczki cukru do smaku
Oraz do dekoracji:
- truskawki
- listki mięty
Przygotowanie:
Ciasto: W misce ubij białka razem ze szczyptą soli i cukrem pudrem, zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku oraz przesiana mąkę. Masę przelej do wysokiej blaszki o średnicy 18 cm.
Biszkopt piecz przez około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Gdy biszkopt się upiecze, wyjmij go z piekarnika i przestudź, następnie wyjmij z blaszki, przetnij na trzy równe blaty.
Nasączenie: Sok z cytryny wymieszaj w wodzie, dodaj cukier do smaku i ponownie zamieszaj.
Krem mascarpone: Schłodzoną śmietankę zmiksuj na puszystą pianę. Wymieszaj delikatnie z serkiem mascarpone oraz cukier puder do smaku. Delikatnie wymieszaj.
Nasącz pierwszy blat biszkoptu, następnie delikatnie posmaruj kremem, przykryj drugim blatem, nasącz, posmaruj kremem. Przykryj trzecim blatem biszkoptu, ponownie nasącz ciasto i posmaruj całe ciasto kremem. Wyrównaj wierzch i boki. Tort z kremem mascarpone udekoruj cząstkami truskawek, umytymi listkami mięty oraz pozostałym kremem (jeśli troszkę zostało).
Wygląda fajnie choć dość skomplikowanie :).
Wygląda fajnie choć dość skomplikowanie :).
Ładnie udekorowany i na pewno smaczny :) Masy na bazie mascarpone i kremówki są świetne :)
Artykuł jest kompletnie bezsensowny. Najpierw jest mowa o truskawkach – na końcu przepisu nagle znikąd wiśnie. Potem jest lista składników, która obejmuje tylko krem mascarpone. Dowiadujemy się w tekście, że najpierw wysmarować spód galaretką (?!) “(..)połową tężejącej masy wiśniowej”, następnie jakąś masą wiśniową, na którą również nie ma przepisu. Nie mówiąc już o braku odmian oraz nikłej składni. Tekst chyba żywcem wklejony z translatora, nawet nie skorygowany i nie przeczytany. Oj brzydko, bardzo brzydko.
PRÓBOWAŁEM wykonać tort z tego przepisu, ale po pierwsze: biszkopt wyszedł beznadziejny. Gdzie w tym przepisie jest proszek do pieczenia? jakiś tłuszcz? po drugie: kremu wyszło strasznie mało, ledwo starczyło na samo przełożenie, nie wspominając o dekoracji czy chociażby posmarowaniu po wierzchu. Nie wiem czy tak zdarzyło się tylko mi, ale moim zdaniem przepis beznadziejny i zdecydowanie nie polecam. Znalazłem dużo lepsze przepis na biszkopt, wyszedł świetny:) a ciasto według Pani przepisu wylądowało w śmietniku, pozdrawiam.
PRÓBOWAŁEM wykonać tort z tego przepisu, ale po pierwsze: biszkopt wyszedł beznadziejny. Gdzie w tym przepisie jest proszek do pieczenia? jakiś tłuszcz? po drugie: kremu wyszło strasznie mało, ledwo starczyło na samo przełożenie, nie wspominając o dekoracji czy chociażby posmarowaniu po wierzchu. Nie wiem czy tak zdarzyło się tylko mi, ale moim zdaniem przepis beznadziejny i zdecydowanie nie polecam. Znalazłem dużo lepsze przepis na biszkopt, wyszedł świetny:) a ciasto według Pani przepisu wylądowało w śmietniku, pozdrawiam.
Do biszkoptu nie dodaje się tłuszczu! Z proszkiem do pieczenia to już kwestia gustu, jedni dodają inni nie. Tort wyszedł wyśmienity. Kwestia umiejętności i chęci.
Poprostu trzeba potrafić robić torty a biszkopt trzeba potrafić upiec :) mi wyszło wszystko Ok :)
Aha i do biszkoptu nie dodajemy żadnych tłuszczy tak dla sprostowania ? Tak wiec sie uśmiałem jak czytałem Twój komentarz :)
A kto powiedział że w biszkopcie musi byc tłuszcz? Dobry biszkopt to jajka cukier i mąka, oczywiscie bez proszku do pieczenia.
A kto powiedział że w biszkopcie musi byc tłuszcz? Dobry biszkopt to jajka cukier i mąka, oczywiscie bez proszku do pieczenia.
Zrobiłam tą masę ale na tort o średnicy 24 cm. Masę zrobiłam z potrójnej porcji. Masa wydała mi się dość rzadka więc dodałam na koniec żelatyny. 3 łyżeczki na potrójną porcję.Bez żelatyny to po wyjęciu z lodówki wszystko raczej by się rozpłynęło. Poza tym masa smaczna.
Zrobiłam tą masę ale na tort o średnicy 24 cm. Masę zrobiłam z potrójnej porcji. Masa wydała mi się dość rzadka więc dodałam na koniec żelatyny. 3 łyżeczki na potrójną porcję.Bez żelatyny to po wyjęciu z lodówki wszystko raczej by się rozpłynęło. Poza tym masa smaczna.
Bardzo źle napisany przepis. Chodzi o to ze nie jest precyzyjny. Nie możemy ubić białek z cukrem bo się nie ubiją. Cukier dodaje się stopniowo. Ciasta maja to do siebie ze wymagają precyzji w innym razie nie wyjdą.