Pierożki z kruchego ciasta, to przepis na udane przyjęcie, a także piknik. Do rożków z farszem z kabanosów, papryki i mozzarelli polecam sos czosnkowy, który świetnie do nich pasuje. Smacznego!
Tak jak wspomniałam, pierożki z kabanosami możecie zabrać na piknik – ja tak właśnie zrobiłam. Taką przekąskę przygotowałam na długi majowy weekend. Pierożki sprawdziły się idealnie :) A jeśli i Wy macie ochotę na piknik z koszem pełnym kabanosów marki Tarczyński, to zapraszam do udziału w konkursie “Przepis na piknik”.
Pierożki z kruchego ciasta
Składniki (12 pierożków)
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g schłodzonego masła
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
- szczypta soli i czarnego pieprzu
Farsz:
- 120 g kabanosów dojrzewających Tarczyński Exclusive
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała czerwona cebula (lub biała)
- garść posiekanej natki pietruszki
- 70 g startego żółtego sera
- łyżka oliwy do smażenia cebuli
- sól, czarny (kolorowy) pieprz
Oraz:
- białko z 1 jajka
- sezam, czarnuszka
Przygotowanie:
Ciasto: Z podanych składników wyrób ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na około 30 minut.
Farsz: Obie papryki umyj, usuń gniazda nasienne, a cebulę obierz. Następnie warzywa i kabanosy pokrój w drobną kostkę. Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj paprykę, kabanosy, mozzarellę oraz natkę pietruszki i wymieszaj. Przypraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym (kolorowym) pieprzem.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm, wytnij kwadraty o bokach 10 cm, na środku każdego kwadrata układaj farsz, boki posmaruj lekko rozmąconym białkiem. Ciasto złóż na pół, a następnie zlep brzegi tworząc zgrabny trójkąt dociskając brzegi widelcem.
Rożki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie posmaruj je żółtkiem (możesz posypać sezamem albo czarnuszką). Pierożki piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 C przez około 25 minut.
Mniam :) Wyglądają świetnie, w sam raz na piknik :)
Mniam :) Wyglądają świetnie, w sam raz na piknik :)
dziwi mnie że w tak wielu miejscach promuje się te kabanosy tarczynski. jak dla mnie sporo lepsze smakowo są juz te od henryka kani czy nawet krakusa