Łosoś zapiekany z brokułami to przepis na świąteczny obiad czy kolację. Jestem pewna, że takim daniem zachwycicie wszystkich zaproszonych gości. A może taką ucztę przygotować dla mamy z okazji jej święta? Myślę, że byłaby bardzo zadowolona. Smacznego!
Łosoś zapiekany z brokułami
Składniki:
- 6 filetów z łososia ze skórą (każdy po ok. 150 g)
- 1 brokuł podzielony na różyczki
- mały pęczek dymki, pokrojonej w plasterki
- ? cytryny pokrojonej w ćwiartki
Marynata:
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu (lub do smaku)
Przygotowanie:
Łososia opłucz i delikatnie osusz. Następnie pokrój go na kawałki, które włóż razem z wszystkim składnikami marynaty do plastikowego woreczka.
Woreczek zamknij szczelnie, tak, aby było w nim jak najmniej powietrza, następnie łososia z marynatą odłóż w chłodne miejsce na godzinę (do trzech). Zamarynowanego łososia ułóż w naczyniu żaroodpornym tak, aby filety nie stykały się ze sobą.
Różyczki brokułu umyj, następnie blanszuj go przez kilka minut we wrzącej, osolonej wodzie. Jeszcze mokre ułóż na około łososia. Całość polej pozostałą marynatą, posyp posiekaną dymką i ułóż ćwiartki cytryny.
Łososia z brokułami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz pod przykryciem przez około 20 minut.
Wygląda przepysznie :-)
Czy brokuły nie będą za miękkie i mdłe. Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam. BK
Krystyna, przed zapieczeniem brokuły musisz ugotować al dente, w innym przypadku będą za twarde (sprawdziłam to). Jeśli dobrze przyprawisz łososia,danie nie będzie mdłe.
Krystyna, przed zapieczeniem brokuły musisz ugotować al dente, w innym przypadku będą za twarde (sprawdziłam to). Jeśli dobrze przyprawisz łososia,danie nie będzie mdłe.
Posikana dymka wymiata :))))). Ale danie jest przepyszne. Robiłam już kilka razy, bardzo dziękuję za przepis!