Łosoś pieczony z brokułem

Łosoś zapiekany z brokułami

Łosoś zapiekany z brokułami to przepis na świąteczny obiad czy kolację. Jestem pewna, że takim daniem zachwycicie wszystkich zaproszonych gości. A może taką ucztę przygotować dla mamy z okazji jej święta? Myślę, że byłaby bardzo zadowolona. Smacznego!

Łosoś zapiekany z brokułami

Łosoś zapiekany z brokułami

Składniki:

  • 6 filetów z łososia ze skórą (każdy po ok. 150 g)
  • 1 brokuł podzielony na różyczki
  • mały pęczek dymki, pokrojonej w plasterki
  • ? cytryny pokrojonej w ćwiartki

Marynata:

  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu (lub do smaku)

Łosoś zapiekany

Przygotowanie:
Łososia opłucz i delikatnie osusz. Następnie pokrój go na kawałki, które włóż razem z wszystkim składnikami marynaty do plastikowego woreczka.

Marynata

Woreczek zamknij szczelnie, tak, aby było w nim jak najmniej powietrza, następnie łososia z marynatą odłóż w chłodne miejsce na godzinę (do trzech). Zamarynowanego łososia ułóż w naczyniu żaroodpornym tak, aby filety nie stykały się ze sobą.
Różyczki brokułu umyj, następnie blanszuj go przez kilka minut we wrzącej, osolonej wodzie. Jeszcze mokre ułóż na około łososia. Całość polej pozostałą marynatą, posyp posiekaną dymką i ułóż ćwiartki cytryny.

Przepis na łososia zapiekanego

Łososia z brokułami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz pod przykryciem przez około 20 minut.

Łosoś pieczony z brokułem

5 komentarzy

  1. Wygląda przepysznie :-)

  2. Czy brokuły nie będą za miękkie i mdłe. Proszę o odpowiedź.
    Pozdrawiam. BK

  3. Najsmaczniejsze

    Krystyna, przed zapieczeniem brokuły musisz ugotować al dente, w innym przypadku będą za twarde (sprawdziłam to). Jeśli dobrze przyprawisz łososia,danie nie będzie mdłe.

  4. Najsmaczniejsze

    Krystyna, przed zapieczeniem brokuły musisz ugotować al dente, w innym przypadku będą za twarde (sprawdziłam to). Jeśli dobrze przyprawisz łososia,danie nie będzie mdłe.

  5. Posikana dymka wymiata :))))). Ale danie jest przepyszne. Robiłam już kilka razy, bardzo dziękuję za przepis!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*