Przepis na róże karnawałowe żytnie powstał po modyfikacji mojego poprzedniego przepisu na tradycyjne róże karnawałowe. Powiem szczerze, że róże zaskoczyły mnie pozytywnie – wyszły chrupkie, smaczne i co najważniejsze, nie wchłonęły dużo tłuszczu. Smacznego!
Róże karnawałowe żytnie
Składniki (ok. 20 róż):
- 150 g mąki żytniej
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki gęstej śmietany 18% (ew. gęsty jogurt naturalny)
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
oraz:
- wiśnie kandyzowane (ewentualnie marmolada w wybranym smaku
- cukier puder
Przygotowanie:
W dużej misce umieść mąkę, żółtka, cukier puder, śmietanę, sól i zagnieć je na gładką, jednolitą masę. Ciasto rozwałkuj podsypując odrobiną mąki żytniej na cienki placek. Wycinaj po 3 krążki różnych rozmiarów, następnie każdy krążek ponacinaj na długość ok. 0.5 cm w kilku miejscach (największy w 6, średni w 5, najmniejszy w 4 miejscach). Ułóż krążki na sobie, od największego do najmniejszego, następnie dociśnij w środku, aby się zlepiły.
Tak przygotowane róże smaż na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, aż będą złociste, następnie odsącz je na papierowym ręczniku, posyp cukrem pudrem i udekoruj wiśniami.
Prześliczne , mąka razowa ta żytnia tak?Przynajmniej mi na taka wygląda , bo bardzo mnie kuszą