Jajka z łososiem

Jajka faszerowane wędzonym łososiem

Przepis na jajka faszerowane wędzonym łososiem to świetny wybór na wielkanocne śniadanie. A tak, zbliża się ono wielkimi krokami – już za niecały miesiąc! Te jajka nadziewane łososiem nie tylko smakują rewelacyjnie, ale także pięknie się prezentują, zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole. Idealne połączenie smaku i elegancji. Smacznego!

Jajka faszerowane wędzonym łososiem

Jajka faszerowane wędzonym łososiem

Składniki:

  • 6 dużych jaj
  • 3 łyżki mielonego wędzonego łososia (ok. 50 g)
  • 2 łyżki majonezu (lub serka śmietankowego)
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy np. Dijon
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (do smaku)
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)

Do dekoracji:

  • świeży koperek
  • plastry wędzonego łososia
  • słodka czerwona papryka

Jajka faszerowane

Przygotowanie:
Ugotuj jajka na średnim ogniu. Po wyjęciu z wrzątku pozostaw na 15 minut żeby ostygły. Potem zanurz jajka w zimnej wodze lub wodzie z lodem tak żeby w pełni je ostudzić. Po obraniu jajek ze skorupki, ostrożnie przetnij każde z nich na pół. Delikatnie wyskrob żółtka do miseczki.
Do miseczki, w której masz żółtka dodaj łososia i pozostałe składniki. Przy pomocy widelca dokładnie wymieszaj tak, aby powstałą jednolita masa. Następnie za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego wypełnij białka masą. Pozostaje już tylko przybranie. Danie możesz przechowywać w lodówce przez dwa dni pod szczelnym przykryciem. Smacznego!

Jajka z łososiem

3 komentarze

  1. Ależ pysznie przygotowane jajeczka!:)

  2. Ależ pysznie przygotowane jajeczka!:)

  3. W przepisie koperek a na zdjęciu szczypiorek. Też można.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*