Pizza ze świeżą rukolą, to propozycja na szybki obiad. Znam wiele osób, które myślą, że pizza trudne i pracochłonne danie do przygotowania – nic bardziej mylnego. Często bywa tak, że nawet nie czekam, aby ciasto na pizzę wyrosło. Od razu dzielę je na porcje, formuję placki i pozostawiam na kilka minut, aby ciasto odpoczęło. W tym czasie już grzeje się piekarnik, a ja przygotowuję sos i farsz, po czym wszystko układam na cieście, a następnie całość trafia na około 14 minut do już ciepłego piekarnika. Smacznego!
Pizza ze świeżą rukolą
Składniki:
Ciasto:
- 220 g mąki pszennej
- 160 ml ciepłej wody
- 1 opakowanie drożdży instant (25 g świeżych drożdży)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
Sos:
- 4 łyżki sosu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- po 1 łyżeczce suszonego oregano, tymianku i bazylii
- do smaku: pieprz, sól, czosnek
Farsz:
- szynka np. parmeńska
- 2 duże kulki sera mozzarella
- 1 cebula
- rukola
Przygotowanie:
Sos: Sos pomidorowy wymieszaj z oliwą, dodaj zioło i wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem (suszonym albo świeżym) i ponownie wymieszaj.
Ciasto: Mąkę przesiej do miski, dodaj suszone drożdże, sól i cukier, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Do suchych składników wlej oliwę oraz ciepłą wodę i wyrób na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj na około 15-25 minut do wyrośnięcia (czasami omijam ten etap i od razu formuję z ciasta placki).
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie (albo 4 mniejsze) równe kuli, z każdej uformuj cienkie placki, które ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie, każdy placek posmaruj sosem, ułóż na nim plastry sera mozzarella, posyp pokrojoną w cienkie talarki cebulę (u mnie dymka) i ułóż plasterki szynki parmeńskiej (albo inną ulubioną).
Pizzę piecz w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez około 12-14 minut, aż brzegi się lekko zarumienią, a ser się rozpuści. Po upieczeniu pizzy, wyjmij ja z piekarnika, ułóż na talerzu i na każdą ułóż świeżą rukolę. Pizzę polecam podawać polaną dobrą oliwą z oliwek.
Cudnie wygląda. Jadłam kiedyś i bardzo mi smakowała :)
Cudnie wygląda. Jadłam kiedyś i bardzo mi smakowała :)
Hallo :) zrobilam dzisiaj ciasto na pizze wg tego przepisu :) REWELACJA !! dodatki byly inne ale wyszlo super !!! POLECAM :) i pozdrawiam serdecznie.
ps. nie byl to pierwszy Twoj przepis wykorzystany przezemnie – zawsze wychodzi super :)
Hallo :) zrobilam dzisiaj ciasto na pizze wg tego przepisu :) REWELACJA !! dodatki byly inne ale wyszlo super !!! POLECAM :) i pozdrawiam serdecznie.
ps. nie byl to pierwszy Twoj przepis wykorzystany przezemnie – zawsze wychodzi super :)