Dziś podaję przepis na roladki z szynki parmeńskiej, jajka i rukoli. Tak, zmieniam temat Świąt, bo choć zbliżają się dużymi krokami, to trzeba zjeść też coś innego, niż makowce, serniki czy pierniczki :) Roladki z szynki, to smaczna propozycja na drugie śniadanie, czy szybki podwieczorek. Wybiegając troszkę do przodu, stwierdzam, że roladki z szynką i jajkiem, to świetny pomysł na przekąskę sylwestrową, karnawałową, a przede wszystkim, jako główna pozycja na śniadaniu wielkanocnym. Smacznie, zdrowo, a do tego szybko i efektownie – kto tego nie lubi? Polecam tę przekąskę. Smacznego!
Roladki z szynki parmeńskiej, jajka i rukoli
Składniki (8 roladek):
- 8 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej ulubionej)
- 2 jajka ugotowane na twardo
- świeża rukola
- oliwa z oliwek (do polania roladek)
- świeżo mielony czarny pieprz (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek, a następnie przekrój je na ćwiartki. Na tacy rozłóż plaster szynki, a na 1/4 jego długości ułóż kilka listków rukoli i jedną ćwiartkę jajka. Zacznij zwijać ruloniki, zaczynając od części z nadzieniem, starając się, aby były zwinięte dość ciasno, co zapobiegnie wypadnięciu farszu. Gotowe ruloniki możesz ułożyć na półmisku i podać od razu. Smacznego!
Podawaj od razu po przygotowaniu oprószone delikatnie świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz z dobrą oliwą z oliwek.
Podobają mi się. Lubię bardzo rukolę, a i szynka parmeńska mi smakuje :)
Podobają mi się. Lubię bardzo rukolę, a i szynka parmeńska mi smakuje :)
Pingback: Kwiecień | Gadu Gada