Łosoś z pieczonymi pomidorami

Łosoś z pieczonymi pomidorami

Dziś na obiad łosoś z pieczonymi pomidorami. Jak sami zauważycie, przepis nie jest trudny, na dodatek, możecie go dowolnie modyfikować. Zamiast łososia możecie wykorzystać inna ulubioną rybę lub po prostu taką, którą macie w lodówce. Danie nie jest trudne ani pracochłonne w wykonaniu jakby mogło się wydawać. W trakcie, gdy pieką się pomidory możecie wykonać wiele innych domowych czynności. Odebrać dziecko z przedszkola albo szkoły, albo po prostu zrelaksować się, co też uczyniłam. Po upieczeniu pomidorów, łososia piecze się jedynie piętnaście minut – szybko, smacznie i zdrowo. Smacznego!


Łosoś z pieczonymi pomidorami

Łosoś z pieczonymi pomidorami

Składniki:

  • 4 filety z łososia ze skórą (ok. 200 g każdy)
  • 400 g podłużnych pomidorów przekrojonych na pół
  • 20 czarnych oliwek bez pestek

Oraz:

  • 100 ml oliwy (dałam extra vergine)
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • garść posiekanych liści świeżej bazylii i oregano (dodatkowo 1 garść całych liści oregano)
  • po 2 łyżki soku z cytryny i otartej skórki z cytryny

Łosoś z pomidorami w oliwie

Przygotowanie:

Sos: W naczyniu wymieszaj oliwę z łyżeczką cukru, następnie dodaj po pół łyżeczki soli i pieprzu oraz z miażdżony czosnek. Całość wymieszaj. Następnie dodaj posiekane liście bazylii oraz oregano i ponownie wszystko wymieszaj.

W naczyniu żaroodpornym ułóż pomidory przekrojone na pół, polej je przygotowanym sosem i odstaw na kilka minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 120°C. Pomidory piecz w rozgrzanym piekarniku z włączonym termoobiegiem przez 60-80 minut. Pomidory powinny być miękkie, jednak nie mogą się rozpadać. Upieczone pomidory wyjmij z naczynia żaroodpornego, a powstały sos przecedź do miseczki, wymieszaj ze skórką i sokiem z cytryny. Sos dopraw solą i pieprzem.
Temperaturę w piekarniku zwiększ do 250°C. Naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową, następnie ułóż na niej filety łososia skórą do dołu, polej ją odrobiną oliwy. Rybę możesz posolić i skropić sokiem z cytryny. Naczynie z rybą wstaw do rozgrzanego piekarnika na najwyższy poziom i piecz przez 15 minut (bez termoobiegu).
Upieczonego łososia przełóż na półmisek, obok ułóż upieczone pomidory, polej odrobiną oliwy z ziołami – całość posyp oliwkami i listkami oregano.

Łosoś z pomidorami

 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*