Smaczna, zdrowa i do tego bardzo szybka w przygotowaniu, taka właśnie jest sałatka z brokułem i serem feta, polana smacznym sosem czosnkowym i pachnącymi prażonymi migdałami. Przepis na sałatkę dostałam od koleżanki, która podkreślała kilkakrotnie abym pamiętała o serze feta, no i zapomniałam :) Dlatego pierwsza sałatka, którą zrobiłam była bez fety, drugą wersję była bogatsza o ten ser. Powiem Wam, że obie mi smakowały, więc jeśli nie macie, albo nie lubicie fety, spokojnie możecie ją ominąć. Smacznego!
Sałatka z brokułem i serem feta
Składniki:
- 1 brokuł
- ser feta
- mały kubeczek jogurtu naturalnego
- płatki migdałowe
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Migdały upraż na suchej patelni, następnie odstaw do ostygnięcia.
Brokuł opłucz, następnie umieść go w całości w dużym garnku wypełnionym osoloną wodą. Brokuł ugotuj al dente, następnie wyjmij z garnka i odsącz. Ostudzony brokuł podziel na różyczki i umieść w półmisku (najlepiej w przezroczystym). Ser feta pokrój w kostkę i posyp brokuł.
Jogurt wymieszaj razem z obranym i zmiażdżonym ząbkiem czosnku, dopraw do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Przygotowanym sosem polej brokuły i posyp prażonymi migdałami.