Niech Was nie przeraża długa lista składników – domowy hamburger przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Sama nie wiem, dlaczego tak długo zwlekałam z przygotowaniem domowego hamburgera. Wydawało mi, że jak zacznę to nie będzie widać końca :) teraz już wiem, że jak zaczęłam raz, będę musiała robić je częściej, bo są pyszne.
Hamburgery można przygotować w domu, albo w trakcie grillowania zachęcając do tego całą rodzinę (każdy może przygotować swojego hamburgera) – sprawdziłam, to świetna zabawa. Smacznego!
Hamburger
Składniki:
Kotlety:
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 garście bułki tartej
- 3 łyżki musztardy
- 1 jajko
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia cebuli
Sos:
- 3 łyżki keczupu
- 3 łyżki musztardy
- 3 łyżki majonezu
Oraz:
- 6 bułek z sezamem
- 12 listków sałaty karbowanej
- 6 dużych albo 12 mniejszych plastrów pomidora
- 1 czerwona cebula
- 3 ogórki konserwowe
- 6 plasterków żółtego sera
Przygotowanie:
Sałatę umyj i osusz. Cebulę obierz i pokrój w krążki. Pomidora umyj i pokrój w plastry. Ogórki pokrój w cienkie plasterki.
Kotlety: Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, następnie zeszklij na oliwie.
Mięso mielone przełóż do miski, dodaj podsmażoną cebulę, jajko, musztardę, sól i pieprz oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dokładnie wymieszaj, na końcu dodaj bułkę tartą, w takiej ilości, aby masa nie była zbyt rzadka (dałam 2 garście).
Następnie mięso podziel na 6 porcji, z każdej uformuj płaskiego kotleta (mięso się wysmaży, więc kotlet powinien być troszkę większy od bułki).
Kotlety grilluj (lub smaż na rozgrzanej patelni) z obu stron, aż kotlety się zarumienią.
Sos: Musztardę, keczup i majonez wymieszać, tworząc sos. Wstaw do lodówki do momentu, aż kotlety będą gotowe.
Bułki przekrój na pół i na chwilę połóż na grillu, aby się zagrzały. Na gorącej połówce bułki układaj kolejno: liść sałaty, jedną łyżeczkę sosu, ciepłego kotleta, plaster sera, plaster pomidora, plasterki ogórka i cebuli, dwie łyżeczki sosu, liść sałaty. Całość przykryć drugą połówką bułki i lekko dociśnij.
Powtarzaj tak ze wszystkimi kotletami i podawaj od razu po przygotowaniu.
Do rozpaleniu grilla użyłam wiertarkę z zamocowaną dmuchawą – tu znajdziecie test Bosch IXO Barbecu.
Nie sądziłam, że tak łatwo i szybko można go przygotować. To zdecydowanie dobra wiadomość – dziękuję za przepis :)
Nie sądziłam, że tak łatwo i szybko można go przygotować. To zdecydowanie dobra wiadomość – dziękuję za przepis :)
osobiście dodał bym jeszcze sos worcestershire i byłby na bank 100 razy lepszy
osobiście dodał bym jeszcze sos worcestershire i byłby na bank 100 razy lepszy