Gdy tylko zaczyna się sezon na cukinię, zawsze zastanawiam się, co nowego z niej przyrządzić. Mam jednak kilka sprawdzonych przepisów, które co roku pojawiają się na moim stole. Aby nie wkradła się rutyna, staram się dodawać coś nowego i pysznego. Tym razem postawiłam na placki z cukinii z dodatkiem sera feta, który sprawia, że są jeszcze bardziej delikatne i pełne smaku. Smacznego!
Placki z cukinii i sera feta
Składniki (20 małych placuszków):
- 300 g młodej cukinii
- 90 g sera feta
- 60 g mąki pszennej (4 łyżki)
- 1 mała cebula
- 1 jajko + 1 żółtko (albo 2 małe jajka)
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- sól, pieprz
- olej rzepakowy (do smażenia)
Przygotowanie:
Cukinię dokładnie umyj, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. W dużej misce umieść pokruszony ser feta, startą cukinię oraz posiekaną cebulę. Dodaj jajka, mąkę oraz ulubione zioła (np. oregano lub bazylię). Na koniec dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego. Z przygotowanej masy formuj małe placuszki i smaż je na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru i staną się chrupiące. Po usmażeniu odsącz je na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Placki podawaj od razu na ciepło, choć na zimno smakują równie wyśmienicie.
Pyszne połączenie, bardzo lubię:)
Piękne, a ja właśnie dzisiaj też na kolację robię placki z cukinii, tylko dodaje do nich ziemniaki.
Pyszne połączenie, bardzo lubię:)
Piękne, a ja właśnie dzisiaj też na kolację robię placki z cukinii, tylko dodaje do nich ziemniaki.
Z fetą jeszcze nie robiłam, tylko z ziemniakami, ale z opisu wygląda mi, że pyszne :)
Na pewno kiedyś spróbuję. Na szczęście ser feta wygląda we Francji tak samo jak w Polsce, więc uda mi się kupić :D
Z fetą jeszcze nie robiłam, tylko z ziemniakami, ale z opisu wygląda mi, że pyszne :)
Na pewno kiedyś spróbuję. Na szczęście ser feta wygląda we Francji tak samo jak w Polsce, więc uda mi się kupić :D
Och, uwielbiam takie placuszki :) Do tego sos czosnkowy i jestem w siódmym niebie :)
Och, uwielbiam takie placuszki :) Do tego sos czosnkowy i jestem w siódmym niebie :)
Inspirowane Smakiem, dziękuję i polecam :)
Klaudia, z ziemniakami jeszcze nie robiłam – czas to nadrobić :)
Karolina, poleca. Ja już robiłam z samą cukinią i ziołami i z fetą, teraz czas na cukinię z ziemniakami :)
Wedelka, o widzisz, ten sos czosnkowy to bardzo dobry pomysł :)
Inspirowane Smakiem, dziękuję i polecam :)
Klaudia, z ziemniakami jeszcze nie robiłam – czas to nadrobić :)
Karolina, poleca. Ja już robiłam z samą cukinią i ziołami i z fetą, teraz czas na cukinię z ziemniakami :)
Wedelka, o widzisz, ten sos czosnkowy to bardzo dobry pomysł :)
Genialne pod każdym względem. Nie nadążę smażyć a jestem sama. Jak Mąż z pracy wróci to dopiero zrobię mu nową porcję by jej nie zjeść zanim drzwi od domu otworzy. Pychotka.
Genialne pod każdym względem. Nie nadążę smażyć a jestem sama. Jak Mąż z pracy wróci to dopiero zrobię mu nową porcję by jej nie zjeść zanim drzwi od domu otworzy. Pychotka.