Aksamitny, delikatny, a zarazem wyraźny w smaku – taki jest sernik z likierem kawowym. Jeśli tak jak ja lubicie smak kawy i zapach likieru, to ten sernik jest dla Was. Smacznego!
Składniki (tortownica o średnicy 20 cm):
Spód:
- 100 g herbatników kakaowych
- 50 g herbatników maślanych
- 80 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 800 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 110 g cukru pudru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki krupczatki (30 g)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki likieru Bailey’s (ok. 30 ml)
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
Oraz:
- tarta gorzka czekolada (do ozdoby)
Przygotowanie:
Spód: Piekarnik rozgrzej do 190°C, w tym czasie do rondelka włóż masło i rozpuść na średnim ogniu. Ciastka rozdrobnij w malakserze, następnie wlej do nich rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj. Powstałą masą wyłóż dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie dociśnij i wyrównaj.
Wstaw do piekarnika i zapiecz przez 10 minut, następnie ostudź.
Temperaturę piekarnika zmniejsz do 160°C.
Masa serowa: Do miski przełóż twaróg i miksuj go przez kilka minut, następnie, cały czas miksując, dodaj cukier puder i wymieszaj. Do masy dodawaj pojedynczo żółtka i jajka, za każdym razem dokładnie mieszając masę. Zmniejsz obroty miksera, do masy serowej dodaj obie mąki i delikatnie wymieszaj.
W szklance wymieszaj ze sobą likier i kawę rozpuszczalną, przelej do masy serowej i dokładnie wymieszaj.
Masę przelej do formy, na wystudzony spód. Sernik piecz przez 60 minut, następnie wyłącz temperaturę i pozostaw ciasto na około 30 minut.
Ciasto ostudź, następnie wstaw do lodówki, na co najmniej 8 godzin.
Przed podaniem, sernik udekoruj pokruszoną tartą czekoladą oraz bitą śmietaną (niekoniecznie).
o rajuśku!
coś pięknego, mniaam!
Fantastyczny! Jak dla mnie, kawowy ideał! :-)
o rajuśku!
coś pięknego, mniaam!
Fantastyczny! Jak dla mnie, kawowy ideał! :-)
Jeden z najpyszniejszych serników. Robiłam go kiedyś, wszystkim bardzo smakował:)
Jeden z najpyszniejszych serników. Robiłam go kiedyś, wszystkim bardzo smakował:)