Upiekłam buchty – nie mogłam lepiej zacząć dzisiejszego dnia. Na moim stole zagościły pyszne maślane bułki, a za oknem wiosna i słońce zachęcają ptaki do pięknego śpiewu. Za kilka dni znowu je upiekę, może tym razem z nadzieniem czekoladowym albo owocowym. Smacznego!
- 500 g mąki
- 220 ml mleka
- 1 paczka drożdży instant (7 g)
- 70 g cukru
- 50 g masła
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
Oraz:
- 2 łyżki masła
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Do dużej miski wsyp mąkę, sól, suche drożdże i cukier, wymieszaj składniki i zrób dołek. Wbij jajka. Masło rozpuść i wymieszaj razem z mlekiem. Ciepłe mleko z masłem wlej do miski. Wyrób miękkie i elastyczne ciasto.
Wyrobione ciasto uformuj w kulę, przykryj czystą ściereczką i odstaw do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (na około 1 godzinę).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie krótko wyrób, podziel na mniejsze, równe części (ok. 100 g części). Z każdego kawałka uformuj równe kulki i układaj je blisko siebie w foremce o wymiarach 25×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (wystarczy ok. 15-20 minut). Bułki, przed włożeniem do piekarnika posmaruj roztopionym masłem.
Buchty piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25 minut. Upieczone bułki wyjmij z piekarnika, wystudź na kratce. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Bardzo puszyste, wspaniałe:)
Bardzo puszyste, wspaniałe:)
Mniam. Czy może być coś smaczniejszego niż taka ciepła buchta na śniadanie?:)
Bardzo ładne :) Na pewno smaczne.
Są mega cudowne! Puszyste buchty – ideał na śniadanie :)
Mniam. Czy może być coś smaczniejszego niż taka ciepła buchta na śniadanie?:)
Bardzo ładne :) Na pewno smaczne.
Są mega cudowne! Puszyste buchty – ideał na śniadanie :)
Fajne te buły!
Fajne te buły!
zrobiłam na kolację, są cudowne!! :)
zrobiłam na kolację, są cudowne!! :)