Skoro mamy wiosnę w pełni, na moim blogu nie może być inaczej. Czas na lekką sałatkę, pełną witamin, a jednocześnie bardzo pożywną. Jednym z głównych składników przepisu to kasza kuskus, której nie trzeba gotować, do tego kilka kolorowych warzyw i już można delektować się pyszną sałatką. Przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut. To smaczna propozycja na sałatkę piknikową, drugie śniadanie do pracy albo, jako dodatek do mięs. Smacznego!
Składniki:
- 100 g kaszy kuskus
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 średni zielony ogórek (albo 1 duży ogórek kiszony)
- 1/2 papryki (np. czerwona, pomarańczowa, żółta)
- 1 łyżka majonezu (ewentualnie jogurtu)
- sól, pieprz do smaku
- kilka gałązek tymianku
Przygotowanie:
Przygotuj kaszę kuskus według wskazówek na opakowaniu: Przygotowaną kaszę wsyp do miseczki, zalej wrzącą wodą (około 1,5 cm ponad kaszą), przykryj pokrywką i odstaw na około 10 minut.
W tym czasie umyj i obierz ogórka, następnie pokrój w kosteczkę. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, następnie pokrój ją w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy.
Wymieszaj wszystkie składniki.
Sałatkę przypraw do smaku solą, pieprzem i kilkoma listkami tymianku. Dodaj łyżkę majonezu albo gęstego jogurtu (nie jest to konieczne) i ponownie wymieszaj.
Lubię takie sałatki :)
Lubię takie sałatki :)
Zrobiłam! Bardzo pyszna, lekka sałatka. U mnie była z pietruszką. Dziękuję za przepis!
Zrobiłam! Bardzo pyszna, lekka sałatka. U mnie była z pietruszką. Dziękuję za przepis!
Prosta, szybka i pyszna! :)
Prosta, szybka i pyszna! :)