Tradycyjne ciasto na pierogi

Przepis na tradycyjne ciasto na pierogi każdy powinien znać na pamięć :) Bo pierogi jakie są, każdy wie. Pyszne. Ale zasługa nie leży tylko po stronie farszu, prawdziwą sztuką jest zrobienie dobrego ciasta. I te akurat takie jest. Ciasto zagnieść i wałkować, wałkować, wałkować, aż uzyskamy odpowiadającą nam grubość ciasta.
Do ciasta nie musimy dodawać żółtka, musimy jednak pamiętać o zwiększeniu ilości wody.

Tradycyjne ciasto na pierogi

Składniki:

  • 420 g mąki (2? szklanki)
  • 150 ml gorącej wody (? szklanki)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej wgłębienie i do środka dodać wszystkie składniki. Ciasto wyrobić na gładkie, sprężyste ciasto. Podsypać lekko mąką, przykryć ściereczką lub miską i pozostawić na około 10 minut.
Ciasto rozwałkować na dowolną grubość, kubkiem wycinać krążki. Na środek krążka układać dowolny farsz, zaklejać formując pierożki.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i oleju. Wrzucić pierożki na wrzątek, gotować 2-3 minuty po wypłynięciu pierożków.

Polecam skosztować pierogi ruskie i troszkę innego ciasta pierogowego albo coś na słodko – pierogi z czereśniami.

14 komentarzy

  1. Super, nie wiedziałem że to takie proste, uwielbiam pierogi. Poza tym – super jest ten blog!

  2. HubD dziękuję, mam nadzieję że będą ci smakować, muszę zrobić, może właśnie w weekend?

  3. Super, nie wiedziałem że to takie proste, uwielbiam pierogi. Poza tym – super jest ten blog!

  4. najsmaczniejsze.pl

    HubD dziękuję, mam nadzieję że będą ci smakować, muszę zrobić, może właśnie w weekend?

  5. Kurcze tak za mna chodza pierogi a boje sie zrobic.Za kazdym razem mi sie rozpadaja w gotowaniu lub ciasto rosnie w niewyjasniony sposob i z farszu pozostaje nic.Dzisiaj bede robic z Twojego przepisu.Dam znac.Zycz mi powodzenia:)

  6. Sylwia życzę powodzenia, koniecznie daj znać, moje ciasta zazwyczaj są twarde, ale dają się skleić, nie mogą długo czekać na farsz bo lekko wysychają i może być problem ze sklejeniem ale udaje mi się je sklejać. Pierożki przygniatam palcami jak jest ciężko to wspomagam się widelcem.

  7. Ciasto rewelacja!!Fakt ze poszlam na latwizne z farszem bo zrobilam je z mielonego(sama krowka) dobrze wygniecionego,przyprawionego wegeta,pieprzem sola i majerankiem z dodatkiem duzo pietruszki zielonej.Skonczylam wlasnie je jesc.Rozplywaly sie w ustach,takie soczyste.Nastepnym razem tez wykorzystam ten przepis(juz zawsze)i zrobie z mieszanego miesa i przemielonego.Dziekuje,w koncu zjadlam normalne pierogi z farszem w srodku a nie samo ciasto:)Jeszcze raz REWELACJA POLECAM WSZYSTKIM!!!

  8. Ah jeszecze zapomnialam dodac ze wcale nie musialam posypywac ciasta maka,moze dlatego wychodzi za twarde.

  9. no to cieszę się że przepis się sprawdził

  10. Kurcze tak za mna chodza pierogi a boje sie zrobic.Za kazdym razem mi sie rozpadaja w gotowaniu lub ciasto rosnie w niewyjasniony sposob i z farszu pozostaje nic.Dzisiaj bede robic z Twojego przepisu.Dam znac.Zycz mi powodzenia:)

  11. najsmaczniejsze.pl

    Sylwia życzę powodzenia, koniecznie daj znać, moje ciasta zazwyczaj są twarde, ale dają się skleić, nie mogą długo czekać na farsz bo lekko wysychają i może być problem ze sklejeniem ale udaje mi się je sklejać. Pierożki przygniatam palcami jak jest ciężko to wspomagam się widelcem.

  12. Ciasto rewelacja!!Fakt ze poszlam na latwizne z farszem bo zrobilam je z mielonego(sama krowka) dobrze wygniecionego,przyprawionego wegeta,pieprzem sola i majerankiem z dodatkiem duzo pietruszki zielonej.Skonczylam wlasnie je jesc.Rozplywaly sie w ustach,takie soczyste.Nastepnym razem tez wykorzystam ten przepis(juz zawsze)i zrobie z mieszanego miesa i przemielonego.Dziekuje,w koncu zjadlam normalne pierogi z farszem w srodku a nie samo ciasto:)Jeszcze raz REWELACJA POLECAM WSZYSTKIM!!!

  13. Ah jeszecze zapomnialam dodac ze wcale nie musialam posypywac ciasta maka,moze dlatego wychodzi za twarde.

  14. najsmaczniejsze.pl

    no to cieszę się że przepis się sprawdził

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*