Dziś polecam przepis na Wielkanocne bułki drożdżowe, bo przecież domowe pieczywo jest najlepsze, zwłaszcza takie pulchne, mleczne bułeczki. Jest to bardzo prosty przepis, każdy, kto ma tylko na nie ochotę, jest w stanie je przygotować. Tuż przed wstawieniem babeczek do piekarnika, uformowałam je na kształt króliczków i od razu wstawiłam do piekarnika – już po 15 minutach miałam gotowe i świeże bułeczki. Polecam ten przepis.
Składniki (8 bułeczek):
- 200 g mąki
- 30 g drobnego cukru (2 łyżki)
- 40 g oleju
- 45 ml mleka (3 łyżki)
- 7 g drożdży instant
- 2 jajka
- szczypta soli
oraz:
- żółtko do posmarowania bułek
- cukier do posypania bułeczek (niekoniecznie)
Przygotowanie
Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże instant, cukier, olej i lekko podgrzane mleko oraz jajka.
Ciasto wyrób na gładkie jednolite ciasto – wyrabiaj kilka minut, do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od miski i ręki.
Następnie ciasto podziel na osiem równych części i odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformuj z nich bułeczki. Bułeczki posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp cukrem (nie jest to konieczne).
Bułeczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 15 minut.
Aga, podziwiam od jakiegoś czasu na Twoim blogu to, co robisz w kuchni, ale te króliki to mnie po prostu znokautowały.
Są odjazdowe.
SUUUUUPEEEER!!!!!!!!
Piękne bułeczki ! Zajączki jak malowane :)
Karolina, dziękuję za miłe słowa :) A bułeczki polecam, są pyszne, nawet dzieci zajadały – a są wybredne ;)
Majano, dziękuję :)
Aga, podziwiam od jakiegoś czasu na Twoim blogu to, co robisz w kuchni, ale te króliki to mnie po prostu znokautowały.
Są odjazdowe.
SUUUUUPEEEER!!!!!!!!
Piękne bułeczki ! Zajączki jak malowane :)
Karolina, dziękuję za miłe słowa :) A bułeczki polecam, są pyszne, nawet dzieci zajadały – a są wybredne ;)
Majano, dziękuję :)
Boskie króliczki:). Mój synko byłby zachwycony:). Muszę upiec mu bułeczki w takim kształcie:) pozdrawiam
Jolu, koniecznie musisz je upiec, są pyszne i dzieci je lubią :)
Króliczki wymiatają ;) Prze-prze-urocze :)
Boskie króliczki:). Mój synko byłby zachwycony:). Muszę upiec mu bułeczki w takim kształcie:) pozdrawiam
Jolu, koniecznie musisz je upiec, są pyszne i dzieci je lubią :)
Króliczki wymiatają ;) Prze-prze-urocze :)
Kształt mają absolutnie rozkoszny! Z pewnością podkradnę Ci ten pomysł :)
Kształt mają absolutnie rozkoszny! Z pewnością podkradnę Ci ten pomysł :)
Próbowałem wykonać bułeczki (króliki troszkę mi się rozlazły ;)) ale nie w tym rzecz.
Jako że jestem facetem używam przepisów bardziej jak recept (czyli odmierzam gramami, nie kubkami czy łyżkami ;)) Wg wszystkich Twoich danych ciasto wyszło straaaasznie kleiste. Dodałem 130 gramów mąki i stosunkowo przestało się lepić. Popełniłem w tym błąd czy powinno być więcej mąki niż 200 g?? :) A może mniej mleka bądź oleju?? :) Będę wdzięczny za podpowiedź :))
Ale ogólnie Twoje Bułczane Króliczki są prześliczne :))
Próbowałem wykonać bułeczki (króliki troszkę mi się rozlazły ;)) ale nie w tym rzecz.
Jako że jestem facetem używam przepisów bardziej jak recept (czyli odmierzam gramami, nie kubkami czy łyżkami ;)) Wg wszystkich Twoich danych ciasto wyszło straaaasznie kleiste. Dodałem 130 gramów mąki i stosunkowo przestało się lepić. Popełniłem w tym błąd czy powinno być więcej mąki niż 200 g?? :) A może mniej mleka bądź oleju?? :) Będę wdzięczny za podpowiedź :))
Ale ogólnie Twoje Bułczane Króliczki są prześliczne :))
James, powinieneś dodać 200 g (tak jak w przepisie). Gdyby ciasto zbyt mocno się kleiło, dodaj 1-2 łyżki mąki więcej.
James, powinieneś dodać 200 g (tak jak w przepisie). Gdyby ciasto zbyt mocno się kleiło, dodaj 1-2 łyżki mąki więcej.
Wygląd już chwaliłam, a teraz pochwalę smak – przepis bardzo udany, zrobiłam króliczki na śniadanie wielkanocne.
Wygląd już chwaliłam, a teraz pochwalę smak – przepis bardzo udany, zrobiłam króliczki na śniadanie wielkanocne.
powiem to jako piekarz ciasto receptura jest al dente i dobór kształtu to moją trójkę dzieci zszokowała
powiem to jako piekarz ciasto receptura jest al dente i dobór kształtu to moją trójkę dzieci zszokowała