Rolada z zieloną herbatą matcha

Zielona rolada z bitą śmietaną

Zielona rolada z bitą śmietaną – to mój pierwszy wypiek do którego dodałam herbatę Matcha. Rolada wyszła pyszna, delikatna, niezbyt słodka z delikatnie wyczuwalnym smakiem zielonej herbaty, a bita śmietana i pistacje idealnie komponują się z tym miękkim ciastem. Polecam ten przepis na różne okazje, jestem pewna, że goście będą nim zauroczeni. Świetną okazją na zielone ciasto jest zbliżający się dzień Świętego Patryka ;)

Rolada z zieloną herbatą matcha

Zielona rolada z bitą śmietaną

Składniki:

  • 90 g mąki
  • 170 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki matcha (ok. 18 g)
  • 3 łyżki mleka (50 ml)
  • ? łyżeczki proszku do pieczenia

Oraz:

  • 350 g śmietanki 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • pistacje

Rolada z herbatą matcha z pistacjami

Przygotowanie:

Przygotuj wszystkie składniki, aby miały jednakową temperaturę. Jajka dokładnie zmiksuj, następnie dodawaj stopniowo cukier. Po zmiksowaniu dodaj makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaj herbatę matcha wymieszaną w mleku.

Przygotowanie rolady

Blachę o wymiarach. 28×34 cm. wyłóż papierem do pieczenia, przelej na nią ciasto i wyrównaj. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 8-10 minut. Po upieczeniu roladę zwiń (jeszcze ciepłą) i pozostaw do ostudzenia (zwinęłam razem z papierem do pieczenia). W między czasie ubij śmietankę z odrobiną cukru (w okresie letnim możesz dodać 1-2 łyżeczki żelatyny). Pistacje obierz i lekko rozdrobnij – wymieszaj z masą.
Ostudzone ciasto delikatnie rozwiń i posmaruj je kremem śmietankowym.

Rolada z matcha

Ciasto delikatnie zwiń, owiń folią i wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny.

Ciasto z herbatą matcha

11 komentarzy

  1. wygląda fenomenalnie:) piękny zielony kolor, a te pistacje w środku obłęd.

  2. Bardzo oryginalny wygląd:)

  3. Bardzo oryginalny fajny pomysł. Nigdy nie kupowałam zielonej herbaty w proszku, zwykle liściastą lub ekspresową – teraz może to się zmieni.
    Ciekawa jestem,czy Twoim zdaniem można używać takiej herbaty do ciasta naleśnikowego? Ja robię zielone naleśniki – ale dodaję szpinaku, a taka herbata to może być ciekawa alternatywa. Na pewno smak będzie inny :D

  4. kulinarny-swiat

    wygląda fenomenalnie:) piękny zielony kolor, a te pistacje w środku obłęd.

  5. Bardzo oryginalny wygląd:)

  6. Bardzo oryginalny fajny pomysł. Nigdy nie kupowałam zielonej herbaty w proszku, zwykle liściastą lub ekspresową – teraz może to się zmieni.
    Ciekawa jestem,czy Twoim zdaniem można używać takiej herbaty do ciasta naleśnikowego? Ja robię zielone naleśniki – ale dodaję szpinaku, a taka herbata to może być ciekawa alternatywa. Na pewno smak będzie inny :D

  7. Kolor ma nieziemski:). Ja z roladami mam ten problem, że nie zawsze mi wychodzą:)

  8. Jolanta Szyndlarewicz

    Kolor ma nieziemski:). Ja z roladami mam ten problem, że nie zawsze mi wychodzą:)

  9. Czy mogę ciasto zrobić wieczorkiem zwinąć, i dopiero na drugi dzień uzupełnić śmietaną ??

  10. Czy mogę ciasto zrobić wieczorkiem zwinąć, i dopiero na drugi dzień uzupełnić śmietaną ??

  11. ???? ?????????? ??????

    To jest właśnie to czego szukałem !! KURWA SUPER !

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*