Zielona rolada z bitą śmietaną – to mój pierwszy wypiek do którego dodałam herbatę Matcha. Rolada wyszła pyszna, delikatna, niezbyt słodka z delikatnie wyczuwalnym smakiem zielonej herbaty, a bita śmietana i pistacje idealnie komponują się z tym miękkim ciastem. Polecam ten przepis na różne okazje, jestem pewna, że goście będą nim zauroczeni. Świetną okazją na zielone ciasto jest zbliżający się dzień Świętego Patryka ;)
Zielona rolada z bitą śmietaną
Składniki:
- 90 g mąki
- 170 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki matcha (ok. 18 g)
- 3 łyżki mleka (50 ml)
- ? łyżeczki proszku do pieczenia
Oraz:
- 350 g śmietanki 36%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- pistacje
Przygotowanie:
Przygotuj wszystkie składniki, aby miały jednakową temperaturę. Jajka dokładnie zmiksuj, następnie dodawaj stopniowo cukier. Po zmiksowaniu dodaj makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaj herbatę matcha wymieszaną w mleku.
Blachę o wymiarach. 28×34 cm. wyłóż papierem do pieczenia, przelej na nią ciasto i wyrównaj. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 8-10 minut. Po upieczeniu roladę zwiń (jeszcze ciepłą) i pozostaw do ostudzenia (zwinęłam razem z papierem do pieczenia). W między czasie ubij śmietankę z odrobiną cukru (w okresie letnim możesz dodać 1-2 łyżeczki żelatyny). Pistacje obierz i lekko rozdrobnij – wymieszaj z masą.
Ostudzone ciasto delikatnie rozwiń i posmaruj je kremem śmietankowym.
Ciasto delikatnie zwiń, owiń folią i wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
wygląda fenomenalnie:) piękny zielony kolor, a te pistacje w środku obłęd.
Bardzo oryginalny wygląd:)
Bardzo oryginalny fajny pomysł. Nigdy nie kupowałam zielonej herbaty w proszku, zwykle liściastą lub ekspresową – teraz może to się zmieni.
Ciekawa jestem,czy Twoim zdaniem można używać takiej herbaty do ciasta naleśnikowego? Ja robię zielone naleśniki – ale dodaję szpinaku, a taka herbata to może być ciekawa alternatywa. Na pewno smak będzie inny :D
wygląda fenomenalnie:) piękny zielony kolor, a te pistacje w środku obłęd.
Bardzo oryginalny wygląd:)
Bardzo oryginalny fajny pomysł. Nigdy nie kupowałam zielonej herbaty w proszku, zwykle liściastą lub ekspresową – teraz może to się zmieni.
Ciekawa jestem,czy Twoim zdaniem można używać takiej herbaty do ciasta naleśnikowego? Ja robię zielone naleśniki – ale dodaję szpinaku, a taka herbata to może być ciekawa alternatywa. Na pewno smak będzie inny :D
Kolor ma nieziemski:). Ja z roladami mam ten problem, że nie zawsze mi wychodzą:)
Kolor ma nieziemski:). Ja z roladami mam ten problem, że nie zawsze mi wychodzą:)
Czy mogę ciasto zrobić wieczorkiem zwinąć, i dopiero na drugi dzień uzupełnić śmietaną ??
Czy mogę ciasto zrobić wieczorkiem zwinąć, i dopiero na drugi dzień uzupełnić śmietaną ??
To jest właśnie to czego szukałem !! KURWA SUPER !