Dorsz w sosie jogurtowo-ziołowym

Kto lubi zapiekane ryby, polubi też ten przepis. Jest to bardzo pyszny pomysł na obiad. Oczywiście dorsza można zamienić na inną ulubioną rybę i delektować się jej smakiem pod jogurtową kołderką.

Dorsz w sosie jogurtowo-ziołowym

Składniki:
– 2 filety dorsza lub innej białej ryby (600 g)
– 120 ml sosu pomidorowego
– 200 ml jogurtu naturalnego
– kilka plastrów żółtego sera
– po 1 płaskiej łyżce ziół: bazylii, oregano, tymianku
– sol, pieprz
– kilka listków świeżego bazylii

Przygotowanie:
Rybę opłukać, pokroić w cząstki, lekko posolić i obsmażyć na patelni (nie smażyć). Następnie ułożyć w brytfance i polać sosem pomidorowym.
Jogurt naturalny przyprawić solą i pieprzem, wsypać zioła i wymieszać, zalać rybę. Na każdy płat położyć plasterek sera. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 35 minut.
Przed podaniem udekorować świeżą bazylią.

2 komentarze

  1. Jogurtowo ziołowy brzmi pysznie:) Musze koniecznie kupić sobie jakaś rybkę bo ostatnio tylko kurczak i kurczak

  2. Jogurtowo ziołowy brzmi pysznie:) Musze koniecznie kupić sobie jakaś rybkę bo ostatnio tylko kurczak i kurczak

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*