Upiekłam najzwyklejszą babkę budyniową i z zewnątrz tak właśnie wygląda. Babka wyszła lekka, puszysta i słodka, ale w środku kryje się niespodzianka, a jest to różowe serce. Oczywiście to tylko propozycja na Walentynki i może to być dowolnie inny kształt i w innym kolorze. Serce zrobiłam z biszkoptu, który również można zmienić na inny rodzaj ciasta.
Składniki:
Ciasto czerwone (serca):
- 2 jajka
- 75 drobnego cukru
- 55 mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (ok. 3 g)
Ciasto białe:
- 140 g mąki
- 170 g cukru
- 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- 190 g śmietanki 30%
- 1 budyń malinowy bez cukru (albo śmietankowy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Ciasto czerwone: Jajka zmiksuj na puszystą masę, cały czas miksując dodaj stopniowo cukier i chwilę ucieraj (masa powinna lekko zgęstnieć). Następnie zmniejsz obroty miksera, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Następnie dodaj czerwony barwnik i dokładnie wymieszaj.
Masę przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (20×20 cm), następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut. Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, lekko przestudź i wyjmij z blaszki. W biszkopcie wycinaj serca i układaj jedno przy drugim w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 10×20 cm).
Ciasto białe: Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie zmniejsz obroty miksera i dodawaj na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, budyń i śmietankę. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.
Ciasto delikatnie przelej pomiędzy i na wierzch ułożonych serc. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 40 minut. Jeszcze ciepłą babkę oprósz cukrem pudrem.
Bardzo apetyczna :) świetny pomysł na walentynki
pozdrawiam
Wygląda super. Ciasta z serduszkami lub gwiazdkami (w wersji świątecznej) zawsze mi się bardzo podobały.
Jak pięknie wygląda! I do tego z budyniem, brzmi pysznie :)
Bardzo apetyczna :) świetny pomysł na walentynki
pozdrawiam
Wygląda super. Ciasta z serduszkami lub gwiazdkami (w wersji świątecznej) zawsze mi się bardzo podobały.
Jak pięknie wygląda! I do tego z budyniem, brzmi pysznie :)
Ta babka wygląda cudownie ! nie dość że puszyta to jeszcze z serduszkiem. Zrobiłabym tylko znając moje szczęście do babek będzie zakalec, ale jak to się mówi : do odważnych świat należy :)
Pozdrawiam !
Uroczo słodka !:)
Ta babka wygląda cudownie ! nie dość że puszyta to jeszcze z serduszkiem. Zrobiłabym tylko znając moje szczęście do babek będzie zakalec, ale jak to się mówi : do odważnych świat należy :)
Pozdrawiam !
Uroczo słodka !:)
Świetny pomysł – lubię takie niespodzianki :)
Świetny pomysł – lubię takie niespodzianki :)
Ładne serduszka i smakuje przepisnie