Ryba w cieście

Dziś polecam pyszną rybkę w cieście. Przygotowując te danie miałam okazję wykorzystać nową patelnię grillową, która przybyła do mnie tuż przed świętami. Patelnia była nagrodą za wzięcie udziału w akcji „Gotujemy po Polsku”, którą przygotowali Irena i Andrzej. Dodatkową miłą niespodzianką był jeszcze jeden prezent w postaci Oleju Kujawskiego 3 ziarna.

Ryba w cieście

Składniki:
– 500 g filetu dorsza norweskiego (lub inna ryba)
– 180 g mąki
– 200 ml mleka
– 2 łyżki posiekanego koperku
– 1 jajko
– sól, pieprz
– olej do smażenia (użyłam kujawskiego 3 ziarna)

Przygotowanie:
Filet opłukać i pokroić na cząstki, przyprawić solą i pieprzem. Z pozostałych składników wyrobić ciasto – trochę gęstsze niż ciasto naleśnikowe.
Rybę moczyć w cieście i wykładać na dobrze rozgrzaną patelnie grillowaną. Obsmażyć z obu stron na złoty kolor.

Podawać dowolnie, z ryżem, kaszą czy ziemniakami. Rybka pasuje i na obiad i na kolację z pieczywem.

 

2 komentarze

  1. ryba w cieście zawsze przypomina mi nadmorskie smażalnie:) zjadłoby się taki rumiany kawałeczek

  2. Jolanta Szyndlarewicz

    ryba w cieście zawsze przypomina mi nadmorskie smażalnie:) zjadłoby się taki rumiany kawałeczek

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*