Zapraszam na jeszcze ciepłe ciasto z jabłkami, przyprawami korzennymi i tegorocznymi orzechami włoskimi. Ciasto jest miękkie jak puszek, delikatne, aromatyczne… po prostu pyszne. Na dodatek ta kruszonka orzechowa, z przypieczonym cukrem i jabłkami.
Te ciasto polecam na tę jesienną, wietrzną pogodę, a także na długie, zimowe popołudnia. Smacznego!
Składniki:
– 250 ml śmietanki 30%
– 100 g cukru
– 2 jajka
– 100 ml oliwy
– kilka kropli olejku cytrynowego
– 230 g mąka
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 płaska łyżeczka przypraw korzennych
oraz:
– 3-4 średniej wielkości jabłka
– orzechy włoskie
– 2-3 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Blaszkę o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce zmiksować śmietankę, cukier i jajka. Dodaj olej i olejek cytrynowy (kilka kropel), wymieszać. Następnie cały czas miksując dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Miksować, aż masa zrobi się gładka.
Ciasto przelać do wcześniej przygotowanej foremki do pieczenia.
Jabłka obrać, pokroić na cienkie plasterki (można skropić cytryną).
Plasterkami wyłożyć wierzch ciasta, posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi i cukrem trzcinowym.
Ciasto piec około 30-40 minut, albo do suchego patyczka.
Pyszny placek z jabłkami:) Zjadam wirtualnie kawałeczek:)
Mmm bardzo lubię :)
Pyszny placek z jabłkami:) Zjadam wirtualnie kawałeczek:)
Mmm bardzo lubię :)
witam, jakiego rozmiaru formy Pani użyła?
witam, jakiego rozmiaru formy Pani użyła?
Klusek, mam blaszki 20, 24 i 26 cm. Te ciasto piekłam w blaszce o średnicy 24 cm. Pozdrawiam
Klusek, mam blaszki 20, 24 i 26 cm. Te ciasto piekłam w blaszce o średnicy 24 cm. Pozdrawiam