Za oknem jesień, postanowiłam, więc zaprosić ją do domu. Nic tak bardzo nie kojarzy się z tą porą roku, jak wypieki z jabłkami.
Przygotowałam ciasteczka z ciasta francuskiego, które robi się bardzo szybko. Zanim piekarnik rozgrzał się do 220°C, ciastka miałam gotowe. Kilka minut pieczenia i pyszne, ciepłe ciasteczka były gotowe.
Jabłka dostałam od rodziców, więc byłam pewna, że są pyszne i zdrowe, dlatego też jabłek nie obierałam ze skórek. Przez to ciastka wyglądają jeszcze bardziej apetycznie.
Można je urozmaicić dodając kilka rodzynek albo rozdrobnione orzechy włoskie. Smacznego!
Składniki (6 dużych ciastek):
– 1 płat ciasta francuskiego
– 2 średniej wielkości jabłka
– cukier trzcinowy
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 220°C. W tym czasie przygotować ciastka.
Ciasto francuskie rozwinąć, pociąć na sześć mniej więcej równej wielkości kwadraty. Dwa przeciwległe boki kwadratów zawinąć do środka. Następnie zawinąć do środka trzeci bok powstałego prostokąta (posłuży, jako podpórka na plastry jabłka).
Jabłka umyć i pokroić w ćwiartki. Oczyścić z gniazd nasiennych.
Jabłka pokroić w cienkie plasterki, i ułożyć je na ciastkach (po 5-6 plasterków).
Zawinąć ostatni czwarty bok ciastka, przykrywając część jabłka. Jabłka posypać cukrem trzcinowym.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 12-15 minut, aż boki się zarumienią.
Przed podaniem ciastka przestudzić na kratce.
takie pyszne i jesienne
uwielbiam takie francuskie 'ciastka’! :)
Pyszności, już wiem co zrobię z ciasta z lodówki :)
Takie słodkości są fajne :)
takie pyszne i jesienne
Polecam, są pyszne :)
uwielbiam takie francuskie 'ciastka’! :)
Pyszności, już wiem co zrobię z ciasta z lodówki :)
Takie słodkości są fajne :)
Polecam, są pyszne :)