W takie upały nie chce się gotować. ale jeść trzeba :) Polecam przepis na szybkie lekki danie, czyli ryż z owocami leśnymi. Takie danie to idealna przekąska na drugie śniadanie, lekki obiad czy podwieczorek. Smacznego!
Ryż z owocami leśnymi
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 2 szklanki wody
- owoce leśne (jeżyny, maliny, jagody)
- kilka łyżek jogurtu naturalnego
- cynamon
Przygotowanie:
Ryż płucz w zimnej wodzie do czasu, aż woda zmieni kolor z białej na przeźroczystą. Zagotuj dwie szklanki wody (możesz lekko posolić), wsyp opłukany ryż i zagotuj, następnie zmniejsz ogień i praż pod przykryciem według wskazówek podanych na opakowaniu (około 10 minut). Następnie ryż odstaw i pozostaw pod przykryciem przez kolejne 10 minut
W tym czasie przygotuj owoce.
Letni ryż, albo zimny przełóż do pucharków, udekoruj kleksem jogurtu naturalnego i posyp owocami leśnymi. Całość oprósz cynamonem.
Przepiękne, smaczne i zdrowe :) Tylko czasu trzeba na to znaleźć. Postaram się coś takiego przyrządzić, ale w pracy muszę nadgonić.