Zastanawiałam się nad dzisiejszym przepisem. Postanowiłam, że będzie to wielkanocny tort szpinakowy, o pięknym, soczyście zielonym kolorze – no bo jakby mogło być inaczej, w końcu mamy pierwszy dzień wiosny :) Ciasto wyszło pyszne, lekkie i pachnące wiosną. Smacznego!
Wielkanocny tort szpinakowy
Składniki (forma 18 x 28 cm):
Ciasto:
- 170 g mąki pszennej
- 200 g cukru kryształ
- 150 g świeżych liści szpinaku
- 110 ml oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dekoracja:
- 200 ml śmietanki 30 %
- 200 g serka mascarpone
- cukier puder do smaku
- kolorowa posypka, jajeczka
Przygotowanie:
Listki szpinaku opłucz i odsącz z nadmiaru wody. Przełóż do blendera, wlej olej i zmiksuj na gładką masę.
W misce ubij jajka razem z cukrem na puszystą masę, dodaj esencję waniliową oraz zmiksowany z olejem szpinak. Wymieszaj. Na końcu dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszaj tylko do połączenia składników, następnie przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i przecz przez około 30-40 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto ostudź, wyjmij z blaszki, zetnij wierzch ciasta i odłóż na bok.
Śmietankę ubij na sztywna pianę, dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj. Dodaj do smaku domowy cukier z wanilia, delikatnie wymieszaj. Ciasto posmaruj kremem, na wierzchu pokrusz pozostały wierzch ciasta. Ciasto udekoruj kolorowymi jajeczkami i posypką.