Warzywa z sosem chrzanowym

Warzywa z sosem chrzanowym

Świeże warzywa z sosem chrzanowym – niby żadna filozofia. Ale za to jaka zdrowa i kolorowa przekąska, która sprawdzi się w każdej sytuacji. Często zapominamy o prostych, sprawdzonych pomysłach. Wymyślamy, tworzymy wszelkiego rodzaju potrawy, a i tak te najprostsze cieszą się największym powodzeniem. Pamiętajcie o tym przy planowaniu domówek ;) Smacznego!

Warzywa z sosem chrzanowym

Warzywa z sosem chrzanowym

Składniki:

  • świeże warzywa pokrojone w słupki (kolorowe papryki, seler, marchew, ogórek, rzodkiewka)
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka chrzanu
  • ząbek czosnku (niekoniecznie)
  • do smaku sól, kolorowy pieprz

Świeże warzywa z dipem

Przygotowanie:

Jogurt, śmietanę oraz majonez wymieszaj. Dodaj chrzan (jeśli lubisz, dodaj zmiażdżony ząbek czosnku) i ponowni wymieszaj. Sos dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Przygotowany sos przelej do miseczki i odstaw do lodówki do schłodzenia. W tym czasie warzywa (tym razem przygotowałam marchewkę, rzodkiewkę, ogórek i kolorową paprykę) umyj, osusz, a następnie pokrój w słupki (albo większe cząstki) i ułóż w miseczkach.
Warzyw możesz przygotować więcej. Owiń je w folię i schowaj do lodówki, jeśli zacznie ich brakować, szybko uzupełnisz brakujące miseczki.

Warzywna przekąska z dipem

Tak przygotowane warzywa z sosem chrzanowym sprawdzą się w noc sylwestrową, na imprezie karnawałowej, czy zwykłym spotkaniu towarzyskim. Dodam, że po takie kolorowe warzywa chętniej sięgają dzieci – dla nich możecie przygotować łagodniejszy sos.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*