Świeże warzywa z sosem chrzanowym – niby żadna filozofia. Ale za to jaka zdrowa i kolorowa przekąska, która sprawdzi się w każdej sytuacji. Często zapominamy o prostych, sprawdzonych pomysłach. Wymyślamy, tworzymy wszelkiego rodzaju potrawy, a i tak te najprostsze cieszą się największym powodzeniem. Pamiętajcie o tym przy planowaniu domówek ;) Smacznego!
Warzywa z sosem chrzanowym
Składniki:
- świeże warzywa pokrojone w słupki (kolorowe papryki, seler, marchew, ogórek, rzodkiewka)
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki kwaśniej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka chrzanu
- ząbek czosnku (niekoniecznie)
- do smaku sól, kolorowy pieprz
Przygotowanie:
Jogurt, śmietanę oraz majonez wymieszaj. Dodaj chrzan (jeśli lubisz, dodaj zmiażdżony ząbek czosnku) i ponowni wymieszaj. Sos dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Przygotowany sos przelej do miseczki i odstaw do lodówki do schłodzenia. W tym czasie warzywa (tym razem przygotowałam marchewkę, rzodkiewkę, ogórek i kolorową paprykę) umyj, osusz, a następnie pokrój w słupki (albo większe cząstki) i ułóż w miseczkach.
Warzyw możesz przygotować więcej. Owiń je w folię i schowaj do lodówki, jeśli zacznie ich brakować, szybko uzupełnisz brakujące miseczki.
Tak przygotowane warzywa z sosem chrzanowym sprawdzą się w noc sylwestrową, na imprezie karnawałowej, czy zwykłym spotkaniu towarzyskim. Dodam, że po takie kolorowe warzywa chętniej sięgają dzieci – dla nich możecie przygotować łagodniejszy sos.