Domowa masa marcepanowa

Domowa masa marcepanowa

Domowa masa marcepanowa, czyli przepis na mój ulubiony marcepan. Pachnący, delikatny i plastyczny. Kupny również zjem, ale nie ma to jak własnej roboty :) Polecam do ciast, dekoracji i cukierków. Smacznego!

Domowa masa marcepanowa

Domowa masa marcepanowa

Składniki:

  • 300 g migdałów (najlepiej bez skórek)
  • 250 g cukru pudru
  • 30 ml wody
  • 0,5 łyżeczki olejku migdałowego

Marcepan

Przygotowanie:

Migdały zmiel w blenderze, aż do uzyskania lekko klejącej masy, bez wyczuwalnych grudek. Masę przełóż na stolnicę, posyp cukrem pudrem, następnie zrób wgłębienie w które wlej wodę oraz olejek migdałowy. Następnie, całość zagnieć na gładką, jednolitą masę – powinna być plastyczna, jeśli jest zbyt sucha dodaj odrobinę wody. Z masy uformuj wałek, następnie owiń folią spożywczą. Marcepan przechowuj w lodówce.

Domowy marcepan

2 komentarze

  1. a można to zrobić z mączki migdałowej ?

  2. Anayy Miklaszewska

    a można to zrobić z mączki migdałowej ?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*