Kolorowa zapiekanka z pomidorami i cukinią oraz ziemniakami i cebulą, to przepis na lekki, a zarazem treściwy obiad czy kolację. Bogatą w smaki i aromaty zapiekankę polecam również do dań mięsnych i rybnych. Smacznego!
Zapiekanka z pomidorami i cukinią
Składniki:
- 1-2 cienkie zielone cukinie
- 2 średnie czerwone pomidory
- 2 średnie żółte (pomarańczowe) pomidory
- 3-5 średnie ziemniaki
- 1 średnia biała cebula – niekoniecznie
- 100 g sera żółtego
- świeżo mielony czarny pieprz i sól
- ulubione suszone zioła np. oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Cukinię i pomidory umyj, ziemniaki dokładnie wyszoruj. Wszystkie warzywa pokrój w cienkie plastry o grubości ok. 0,5 cm. Ziemniaki polecam wrzucić na kilka minut do wrzącej osolonej wody, jednak nie gotuj ich do miękkości. Jeśli chcesz dodać cebulę, to obierz ją z łupin i również pokrój w plastry. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Naczynie żaroodporne (lub kilka mniejszych) posmaruj oliwą z oliwek. Posyp odrobinę ulubioną mieszanką ziół, rozcierając je w palcach. W naczyniu w rzędach układaj na przemian warzywa – ziemniaki ugotowane al dente, pomidora czerwonego, cukinię, pomidora żółtego i ewentualnie cebulę. Następnie zapiekankę posyp świeżo mielonym pieprzem, solą, oraz mieszanką ziół. Warzywa polej oliwą i posyp startym żółtym serem.
Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 40 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Zapiekankę podawaj od razu po przygotowaniu. Można podać ją samą, albo np. z dodatkiem mięsa czy ryby.
Czy piecze się z termoobiegiem? I czy z przykryciem czy bez?
Piekłam bez przykrycia z funkcją góra-dół.