Ten przepis na sernik bez sera dostałam od Pani Ani z Lutr. Jej sernik był tak zachwalany, że nie mogłam przejść obojętnie obok tego wypieku :) Od razu pobiegłam do sklepu po brakujące produkty i jeszcze tego samego dnia upiekłam ciasto, które faktycznie okazało się rewelacyjne, lekkie i puszyste. Polecam i smacznego!
Sernik bez sera
Składniki (forma 18 x 28 cm):
Ciasto:
- 3 żółtka
- 150 g masła (lub margaryny)
- 280 g mąki pszennej
- 100 g cukru kryształ
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 3 białek
- 120 g cukru kryształ
- 1 łyżka domowego cukru z wanilią
- 1 opakowanie kwaśnej śmietany 18% (330 g)
- 1 opakowanie gęstego jogurtu greckiego (400 g)
- 1 budyń waniliowy – proszek bez cukru
Przygotowanie:
Ciasto: Przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia umieć w misce, dodaj miękkie masło (lub margarynę) oraz żółtka i szybko zagnieć na jednolite ciasto. Podziel na 2 mniej więcej równe części. Jedną część włóż do lodówki, drugą wypełnij dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piecz przez około 12 minut. Następnie lekko przestudź
Masa serowa: Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier oraz cukier z wanilią. Dodaj śmietanę oraz jogurt i delikatnie wymieszaj łyżką (albo łopatką). Na końcu dodaj budyń (proszek, bez cukru), delikatnie wymieszaj. Masę serową przelej na podpieczony spód ciasta. Na wierzchu zetrzyj drugą część ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 50-55 minut. Wystudź (najlepiej przez całą noc w lodówce). Przed podaniem posyp cukrem pudrem.