Przepis na domowy sos malinowy idealny do deserów, ciast oraz naleśników. A tak naprawdę, najlepszy do wyjadania łyżeczką wprost z garnuszka – ja nie mogłam się opamiętać :) Sos przygotowuje się bardzo szybko. Jeśli zrobicie większą ilość, to polecam jeszcze gorący zamknąć w słoiczku. Smacznego!
Domowy sos malinowy
Składniki:
- 300 g malin (mogą być mrożone)
- 60 ml wody (ok. 1/4 szklanki)
- 1 łyżka soku z limonki (albo cytryny)
- 2 łyżki domowego cukru z wanilią, albo zwykły cukier kryształ (do smaku)
Przygotowanie:
Maliny oczyść, przełóż do garnka, wlej wodę, sok z limonki oraz wsyp cukier z wanilią. Całość wymieszaj – gotuj od czasu do czasu mieszając, aż maliny się rozgotują, a cukier rozpuści. Sos przelej na gęste sitko i przetrzyj oddzielając nasionka (można ominąć, jeśli małe pesteczki nie przeszkadzają domownikom). Ostudź.
Sos można podawać na zimno lub na ciepło, jako dodatek do lodów, deserów, ciast i naleśników.