Deser kokosowy z jagodami to mój sposób na rozpoczęcie weekendu. Mus jagodowy w połączeniu z lekkim kokosowym kremem posmakuje każdemu łasuchowi :) Taki deser możecie przygotować również z malinami, truskawkami albo innymi ulubionymi owocami. Miłego weekendu i smacznego!
Deser kokosowy z jagodami
Składniki (na 2 porcje):
- 150 g jagód
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 120 g mleczka kokosowego 30 %
- 120 g serka mascarpone
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- kilka długich biszkoptów
- listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Jagody opłucz, osusz, dwie łyżki owoców odłóż do dekoracji, pozostałe zmiksuj w blenderze razem z cukrem na gładki mus.
Mleczko kokosowe zmiksuj razem z serkiem mascarpone, dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.
W szklanych pucharkach układaj na przemian masę kokosową, połamany biszkopt, mus jagodowy, następnie masę kokosową, biszkopty i mus jagodowy. Całość przykryj pozostałą częścią masy kokosowej. Udekoruj świeżymi owocami, biszkoptem i świeżymi listkami mięty.
Podawać od razu albo po schłodzeniu.