Delikatne placki z gruszkami powstały w tempie ekspresowym na specjalne życzenie córek i ich koleżanek, które przyszły w odwiedziny. Na szczęście wszystkie potrzebne składniki staram się mieć w lodówce, więc nie było większego problemu z przygotowaniem przekąski. Jeśli nie macie gruszek, to oczywiście możecie je zamienić na inne ulubione owoce, np. jabłka czy banany. Placki z gruszkami świetnie nadają się na drugie śniadanie i podwieczorek. Smacznego!
Delikatne placki z gruszkami
Składniki:
- 3 słodkie gruszki
- 240 g mąki
- 200 ml kefiru
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki proszku po pieczenia
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
W misce rozmieszaj jajko razem z kefirem oraz ekstraktem waniliowym. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – wymieszaj tylko do połączenia składników. Do ciasta dodaj obrane i pokrojone w kostkę kruszki.
Na patelni rozgrzej tłuszcz, następnie wlewaj ciasto (około 2 łyżek) tworząc małe placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe posyp cukrem pudrem.
Placki wyszły dziwne ciężkie i z podanych składników nie dało się w tej ilości mąki wymieszać ciasta