Domowa przyprawa

Domowa sól ziołowa

Domowa sól ziołowa, to szybki i prosty sposób na wzbogacenie smaku mięs, ryb i warzyw. Swoją mieszankę ziół możecie przygotować trzymając się listy składników, lub modyfikować przepis tworząc przyprawę według swoich ulubionych ziół. Jestem pewna, że każda przyprawa będzie o niebo lepsza od tej kupnej :) Do dzieła i smacznego!

Domowa sól ziołowa

Domowa sól ziołowa

Składniki:

  • 1 szklanka soli himalajskiej
  • 2 łyżki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 2 łyżki suszonej bazylii
  • 2 łyżki suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki chilli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Sól ziołowa

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki przesyp do wysokiego naczynia zmiksuj blenderem przez kilka sekund, do połączenia składników i lekkiego rozdrobnienia (można zrobić to samo w malakserze).

Taka samą przyprawę można przygotować susząc świeże zioła, następnie należy wszystkie zioła połączyć ze sobą dodając sól. Całość rozdrobnić i gotowe – jednak ta metoda jest dużo dłuższa w przygotowaniu :)

Domowa przyprawa

Jeden komentarz

  1. Świetny przepis! Dodając taką sól do potraw od razu nabiera fajnego aromatu i smaku, dlatego to świetna sprawa! :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*