Domowa sól ziołowa, to szybki i prosty sposób na wzbogacenie smaku mięs, ryb i warzyw. Swoją mieszankę ziół możecie przygotować trzymając się listy składników, lub modyfikować przepis tworząc przyprawę według swoich ulubionych ziół. Jestem pewna, że każda przyprawa będzie o niebo lepsza od tej kupnej :) Do dzieła i smacznego!
Domowa sól ziołowa
Składniki:
- 1 szklanka soli himalajskiej
- 2 łyżki suszonego rozmarynu
- 2 łyżki suszonego tymianku
- 2 łyżki suszonego oregano
- 2 łyżki suszonej bazylii
- 2 łyżki suszonej pietruszki
- 1 łyżeczka ostrej papryki chilli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przesyp do wysokiego naczynia zmiksuj blenderem przez kilka sekund, do połączenia składników i lekkiego rozdrobnienia (można zrobić to samo w malakserze).
Taka samą przyprawę można przygotować susząc świeże zioła, następnie należy wszystkie zioła połączyć ze sobą dodając sól. Całość rozdrobnić i gotowe – jednak ta metoda jest dużo dłuższa w przygotowaniu :)
Świetny przepis! Dodając taką sól do potraw od razu nabiera fajnego aromatu i smaku, dlatego to świetna sprawa! :)