Sezon na szpinak w pełni, wiec dziś proponuję przepis na zupa krem ze szpinaku. Te zielone liście, dostępne są przez cały rok, jednak zupę polecam przygotować ze świeżych liści, najlepiej takich eco – tak, zdobyłam takie, dzięki sąsiedzkiej letniej wymianie warzyw i owoców – dziękuję Jolu :) Zupa jest smaczna i bardzo delikatna. Swoim smakiem przypomina zupę szczawiową. Smacznego!
Zupa krem ze szpinaku
Składniki:
- 500 g świeżego szpinaku
- 0,5 l bulionu warzywnego (albo drobiowego)
- 100 ml śmietanki 36%
- 2-3 ugotowane ziemniaki
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sok z ćwiartki cytryny
- 3 łyżki masła
- 2-3 łyżki tartego parmezanu
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 3-4 jajka bażanta (ugotowane na twardo)
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej masło, następnie zeszklij obraną i posiekaną cebulę razem z czosnkiem. Szpinak dokładnie umyj, usuń ogonki, dodaj do podsmażonej cebulki. Dusić do miękkości. Dodaj wcześniej ugotowane ziemniaki, zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, następnie całość zmiksuj na gładki krem. Śmietanę rozcieńcz z odrobiną gorącej zupy, dolej do garnka i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i ewentualnie sokiem z cytryny. Zupę rozlej do miseczek, każdą porcje posyp serem oraz udekoruj przekrojonym na pół jajkiem.