Trifle truskawkowe z wanilią i bezami to typowo letni deser. Wanilia idealnie komponuje się ze świeżymi, słodkimi truskawkami, które dla mnie są symbolem letnich owoców. Deser wygląda imponująco, przygotowuje się szybko, znika jeszcze szybciej. Deser można przechowywać w lodówce, ale nie sądzę, aby postał tam długo :) Smacznego!
Trifle truskawkowe
Składniki:
- ok. 300 g truskawek + do dekoracji
- okrągłe biszkopty
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 2-3 łyżki domowego cukru z wanilią
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- listki mięty i bezy do dekoracji
Przygotowanie:
Truskawki umyj, odsącz, odetnij szypułki. Większość truskawek pokroić na mniejsze kawałki.
Dobrze schłodzoną śmietanę zmiksuj razem z cukrem z wanilią i serkiem mascarpone. Ekstrakt waniliowy rozcieńcz w wodzie.
W wysokim przezroczystym naczyniu lub w mniejszych pucharkach układaj kolejno warstwy:
- biszkopty nasączone w ekstrakcie z wodą
- 1/3 kremu waniliowego
- truskawki
- nasączone biszkopty
- 1/3 kremu waniliowego
- truskawki
- biszkopty, również nasączone
- pozostała część kremu
na samej górze ułóż dużą ilość truskawek, posyp pokruszonymi bezami i udekoruj listkami świeżej mięty.
Wygląda bardzo elegancko :)
Wygląda bardzo elegancko :)