Trifle truskawkowe

Trifle truskawkowe

Trifle truskawkowe z wanilią i bezami to typowo letni deser. Wanilia idealnie komponuje się ze świeżymi, słodkimi truskawkami, które dla mnie są symbolem letnich owoców. Deser wygląda imponująco, przygotowuje się szybko, znika jeszcze szybciej. Deser można przechowywać w lodówce, ale nie sądzę, aby postał tam długo :) Smacznego!

Trifle truskawkowe

Trifle truskawkowe

Składniki:

Truskawkowe trifle

Przygotowanie:

Truskawki umyj, odsącz, odetnij szypułki. Większość truskawek pokroić na mniejsze kawałki.
Dobrze schłodzoną śmietanę zmiksuj razem z cukrem z wanilią i serkiem mascarpone. Ekstrakt waniliowy rozcieńcz w wodzie.
W wysokim przezroczystym naczyniu lub w mniejszych pucharkach układaj kolejno warstwy:

  • biszkopty nasączone w ekstrakcie z wodą
  • 1/3 kremu waniliowego
  • truskawki
  • nasączone biszkopty
  • 1/3 kremu waniliowego
  • truskawki
  • biszkopty, również nasączone
  • pozostała część kremu

na samej górze ułóż dużą ilość truskawek, posyp pokruszonymi bezami i udekoruj listkami świeżej mięty.

Trifle truskawkowe z wanilią

2 komentarze

  1. Wygląda bardzo elegancko :)

  2. Wygląda bardzo elegancko :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*