Mamy weekend, więc jest przepis na pyszne ciasto, tym razem kruche ciasto z rabarbarem z pyszną waniliową bezą. Ciasto uniwersalne i szybkie w przygotowaniu. W sam raz na letnie pikniki, drugi śniadanie do pracy czy smaczny dodatek do kawy. Smacznego!
Kruche ciasto z rabarbarem
Składniki (forma 28×18):
Kruche ciasto:
- 340 g mąki (2 szklanki)
- 200 g zimnego masła
- 4 żółtka
- ? łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 200-300 g rabarbaru
- 100 g domowego cukru z wanilią
Beza:
- 4 białek
- 200 g domowego cukru z wanilią (niepełna szklanka)
- szczypta soli
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na 1 cm kawałki. Przełóż do miseczki, zasyp domowym cukrem z wanilią, wymieszaj i odstaw.
Zimne mało pokrój w kostkę, dodaj żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrób ciasto. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Część ciasta (około 1/3) owiń folią i włóż do lodówki, pozostałą częścią wyłóż dno blaszki. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę dodając stopniowo cukier z wanilią. Na cieście rozsyp rabarbar z cukrem, wyłóż ubitą pianę i pokrusz schłodzonym ciastem (możesz zetrzyj na tarce o grubych oczkach).
Ciasto piecz przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Następnie ciasto wystudź, pokrój w kostkę i posyp cukrem pudrem.