Przepis na makaron z pesto z rukoli to najszybszy obiad jaki w ostatnim czasie zrobiłam. No i jaki smaczny, zdrowy i w optymistycznym kolorze – tego dziś właśnie potrzebowałam :) Przyznam się, że nie napracowałam się przy tym obiedzie. Dlatego jestem pewna, że znajdzie wielu zwolenników. Smacznego!
Makaron z pesto z rukoli
Składniki (2-3 porcje):
- 300 g makaronu fusilli Malma
- 100 g delikatnej szynki pokrojonej w kostkę
- 40 g startego twardego sera
Pesto:
- 50 g świeżej rukoli i botwinki (mieszanka)
- 1 pęczek pietruszki
- 15 g prażonych orzeszków pinii
- 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z limonki (albo cytryny)
- do smaku sól i pieprz
Przygotowanie:
Makaron Malma ugotować al dente (według instrukcji na opakowaniu), w lekko osolonej wodzie. Rukolę, botwinkę oraz pietruszkę opłucz i osusz. Połowę rukoli i botwinki odłóż, pozostałą część zmiksuj razem z pietruszką, orzeszkami, czosnkiem oraz oliwą. Dodaj sok z limonki, dopraw solą i pieprzem – całość dokładnie wymieszaj.
Ugotowany makaron odcedź, wymieszać z pesto, połową startego sera i pozostałą rukolą oraz botwinką. Makaron rozłóż na talerze, posyp szynką pokrojoną w kostkę i pozostałym serem.