Tak, w końcu je usmażyłam – pączki z ziemniakami. I powiem Wam, że to są bardzo dobre pączki. Pulchne, pachnące i bardzo delikatne, a na drugi dzień? Chyba jeszcze lepsze, niż zaraz po upieczeniu. Smacznego!
Pączki z ziemniakami
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 500 g ugotowanych ziemniaków (gorących)
- 14 g drożdży instant (2 saszetki)
- 3 duże jajka
- 110 g cukru
- 100 g masła
- 1 łyżka waniliowego ekstraktu
- gęsta marmolada różana (albo dowolnie inne nadzienie)
Przygotowanie:
Gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę albo zmiel na drobnych oczkach. Do ciepłych ziemniaków dodaj drożdże i cukier, całość wymieszaj. Dodaj jajka, ekstrakt waniliowy oraz mąkę, następnie wyrób ciasto, aż do połączenia składników. Na końcu dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj przez kolejne 4-5 minut. Ciasto uformuj w kulę, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Z wyrośniętego ciasta odrywaj kawałki ciasta, następnie formuj je w równe kulki zawijając ciasto pod spód i odkładaj na blacie. Jeśli ciasto przykleja się do rąk, posyp je delikatnie mąką, albo posmaruj olejem. Pączki pozostaw na około 30 minut, aby ciasto odpoczęło i lekko wyrosło.
W garnku rozgrzej tłuszcz do temperatury 175-180°C. Pączki smaż na rumiano z obu stron, następnie przekładaj na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe pączki nadziej marmoladą różaną, albo dowolnie innym nadzieniem, następnie oprósz je cukrem pudrem albo polukruj.