Pączki z jabłkiem – idealne na karnawał i pozostałe dni w roku. Najsmaczniejsze, bo domowe, a do tego jakie równiutkie :) Nie pozostaje mi nic innego, jak zaprosić Was do skorzystania z tego przepisu i życzyć smacznego.
Pączki z jabłkiem
Składniki:
- 250 g białego twarogu półtłustego
- 280 g mąki
- 110 g cukru
- 3 jajka
- 3,5 duże łyżki śmietany
- 1 łyżka waniliowego ekstraktu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Oraz:
- 1-2 jabłka
- szczypta cynamonu
Dekoracja:
- 1 łyżka masła
- domowy cukier z wanilią
Przygotowanie:
Jabłka obierz i pokrój w kostkę o boku około 1 cm. Dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj.
W misce wymieszaj twaróg razem z cukrem, śmietaną i ekstraktem waniliowym, następnie dodaj jajka i ponownie dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą i zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
Naoliwionymi dłońmi uformuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. W każdą kulkę powtykaj kostki jabłka, ponownie formując kulki. Pączki smaży na oleju rozgrzanym do około 180°C na złoty kolor. Usmażone pączki przekładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Przestudzone pączki delikatnie posmaruj rozpuszczonym masłem, następnie obtocz je w domowym cukrze z wanilią (lub drobnym cukrze kryształ).
Pączki można również polukrować, albo obsypać cukrem pudrem.
Przepis na pączki z jabłkiem podpatrzyłam na stronie Kasi z WypiekizPasją.
To wygląda przesmacznie:)
szkoda, ze nie pokazalas srodka bo ta kusza,ze chyba zrobie
szkoda, ze nie pokazalas srodka bo ta kusza,ze chyba zrobie