Mam świetny przepis na babeczki z dynią, które są lekkie, puszyste, po prostu smaczne. Z pewnością, ich smak jeszcze bardziej podkreśli delikatny krem. Czego można chcieć więcej w te słoneczne, piątkowe przedpołudnie? No dobrze, jeszcze tylko pyszna kawa i pozostaje mi tylko życzyć smacznego!
Babeczki z dynią
Składniki (6 babeczek):
Ciasto:
- 140 g puree z dyni hokkaido (1/2 szklanki)
- 80 g mąki pszennej (1/2 szklanka)
- 100 g cukru trzcinowego (1/2 szklanki)
- 1 duże jajka
- 70 oleju roślinnego
- 1 łyżeczka przyprawy do dyni
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dekoracja:
- bita śmietana
- posypka
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności rozgrzej piekarnik do 175°C, a formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do miski wsyp przesiana mąkę i wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą oraz przyprawą do dań z dyni. W drugiej misce wymieszaj jajka, puree z dyni, cukier oraz olej roślinny. Następnie, do mokrych składników dodaj mieszankę sypkich produktów. Całość wymieszaj, aż do połączenia wszystkich składników.
Przygotowaną masę rozdziel do wcześniej przygotowanych foremek i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut (do suchego patyczka). Upieczone babeczki odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Podczas gdy babeczki stygną, ubij śmietanę z cukrem pudrem (albo przygotuj swój ulubiony krem). Wystudzone babeczki udekoruj śmietaną i posyp kolorową posypką albo ziarenkami czekolady.
Wyglądają bajecznie :)
Wyglądają bajecznie :)
Przepraszam, co rozumiesz przez puree z dynii?