Przepis na naleśnikowe roladki z łososiem oraz kremowym serkiem, doskonale sprawdzi się w noc sylwestrową, jako smaczna i zdrowa przekąska. Jestem pewna, że po tak przygotowane przekąski będą sięgać dorośli oraz dzieci :) Roladki z łososiem mogą towarzyszyć przy każdym spotkaniu z rodzina i znajomymi, nie tylko w noc sylwestrową czy karnawale. Smacznego.
Roladki z łososiem
Składniki (na około 12-14 porcji):
- 2 cienkie naleśniki
- 100 g kremowego twarożku
- pół pęczka pietruszki (albo koperku)
- sok z cytryny
- 200 g wędzonego łososia w plastrach
- do smaku sól i świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Wystudzone naleśniki rozłóż na talerzu, następnie twarożek wymieszaj z umytą i posiekaną natką pietruszki (albo koperkiem), dopraw do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Naleśniki posmaruj warstwą twarożku i wyrównaj. Ułóż plastry łososia, następnie naleśniki z całym farszem uformuj w dwie dość ciasno zwinięte roladki. Naleśniki pokrój na małe kawałki (mini roladki) i ułóż na talerzu. Roladki możesz również spiąć wykałaczkami. Podawaj same albo z dodatkiem świeżej sałatki – np. sałatka ze szpinakiem i truskawkami.