Rogale marcińskie

Rogale marcińskie

Tradycyjne rogale marcińskie kupicie w Poznaniu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby z okazji dnia św. Marcina przygotować je samemu. Jestem pewna, że przepis na rogale marcińskie spodoba Wam się, a upieczone rogale będą najsmaczniejsze – bo domowe :) Smacznego!

Rogale marcińskie

Rogale marcińskie

Składniki (12 dużych rogali):

Nadzienie:

  • 250 g maku białego (lub zwykłego)
  • 150 g marcepanu
  • 40 g cukru pudru
  • 60 g miodu (3 łyżki)
  • 2 jajka
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • 1 łyżka kandyzowanej pomarańczowej skórki
  • ewentualnie inne orzechy, rodzynki, bakalie

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 1 torebka drożdży instant
  • 200-220 ml mleka
  • 60 g masła (stopionego)
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka waniliowego ekstraktu
  • 2 g soli
  • + 150 g masła (zamrożonego)

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • ok. 2 łyżek mleka
  • rozdrobnione migdały do posypania

Rogale poznańskie

Przygotowanie:

Nadzienie: Biały mak wypłucz dwu albo trzykrotnie, odsącz. Następnie zagotuj 250 ml wody, zalej nią odsączony mak, postaw na palniku i doprowadź do wrzenia. Następnie mak gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut, aż do wyparowania większej ilości wody. Wyłącz palni, garnek z makiem pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Zimny mak zmiel dwu-trzykrotnie na sitku o drobnych oczkach.
Do zmielonego białego maku dodaj posiekane migdały, orzechy włoskie, skórkę pomarańczową, marcepana, cukier puder, miód oraz kilka kropel olejku migdałowego.

Przygotowanie farszu do rogali

Całość dokładnie wymieszaj, następnie ubij na puszysta masę dwa jajka, które dodaj do masy makowej, którą ponownie dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej, lekko wilgotnej, ale nie rzadkiej masy.

Ciasto: Do miski wsyp mąkę, dodaj sól oraz drożdże. Jajko utrzyj z cukrem na gładką, puszystą masę i wlej do miski z mąką, dodaj ekstrakt waniliowy oraz letnie mleko. Całość zacznij wyrabiać dodając stopniowo rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiaj przez kilka minut, aż zrobi się jednolite (około 5 minut), następnie odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Przygotowanie rogali marcińskich

W tym czasie włóż dodatkowe masło do zamrażalnika.
Gdy ciasto podrośnie, rozwałkuj je na prostokątny placek o grubości około 5 mm. Na 2/3 powierzchni ciasta zetrzyj zamrożone masło. Ciasto złóż na trzy część, zaczynając od części bez masła.

Ciasto na rogale marcińskie

Całość ponownie rozwałkuj na cienki prostokąt, ponownie złóż ciasto na trzy części. Zawiń szczelnie w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny (do godziny). Proces powtarzaj jeszcze dwa razy.
Po ostatnim składaniu i chłodzeniu, ciasto rozwałkuj na prostokąt o równych krawędziach. Ciasto pokrój na równe, wąskie trójkąty.

Przygotowanie rogali

Na każdym trójkącie ułóż farsz. Zacznij zwijanie od podstawy trójkąta, lekko dociśnij ciasto, natnij na środku i zacznij zwijać ciasto do wierzchołka formując rogale.

Metoda zwijania rogali

Zwinięte rogale ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostaw na kilka minut, aby odpoczęły, następnie posmaruj je zmąconym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piecz przez 25-30 minut.

Lukier: Cukier puder wsyp do miseczki, dodaj łyżkę mleka i wymieszaj. Jeżeli lukier okaże się zbyt gęsty dodaj odrobinę pozostałego mleka. Lukier nie może być zbyt rzadki, bo spłynie z rogali i zbyt gęsty. Powinien delikatnie spływać z łyżki. Upieczone i lekko przestudzone rogale posmaruj lukrem i posyp rozdrobnionymi migdałami.

Tradycyjne rogale marcińskie

Rogale marcińskie przygotowałam korzystając z przepisu Kasi z Wypiek z Pasją.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*